Edellisessä kirjoituksessani mainitsin siitä, että kokemastani vapaudesta huolimattaamonen myrskyrintaman kohtaaminen vei minut siihen pisteeseen, että en kyennyt tunnistamaan kaikkia myrskyn uhkia.

Tai ehkä niin kuin eräs kohtalosisareni Hollannista kertoi, että ”leikin kuollutta” kuin uhattu antilooppi. Käsiteltävää oli liikaa.

Toisaalta, JOS olisin tajunnut ja muistanut kaiken, mitä mainitsemallani eheytymiskurssilla puhuttiin, asiat olisivat menneet helpommin.

Hollannissa sotamuseossa käydessämme mieheni oli kuullut tarinan siitä, kuinka ranskalaiset luottivat siihen, että vihollinen ei voi hyökätä Belgian läpi. Yllätys, Saksa tuli sellaista kautta, josta ketään ei odotettu. Juuri näin kävi minulle. En odottanut myrskyä lähimpieni ja luotettujen kautta. Siksi myrsky yllätti, vei jalat alta.

Tarinan opetus on lyhykäisyydessään, että täytyy katsoa myös suuntiin, mistä ei hyökkäystä odottaisi. Vapautta on vaalittava.

Uskon osittain, että useiden tuntemieni karismaatikkojen hengellinen haaksirikko selittyy samanmoisella asialla kuin minun kertomukseni; on ajateltu, että usko ja elämä on kertaratkaisu. Voitelu on kestovoitelu. Vapaus on kertaluontoinen ja kestävä. Tuon keston illuusiossa ei ole tajuttu ajatella, että

  • voitelu EI ole kestovoitelu
  • vapaus EI ole kestovapaus.

Molemmat voivat laimentua, jos emme tajua valvoa tilaamme. Hyökkäys voi tulla myös sieltä, mistä emme odottaisi.