Sana, Pyhä Henki ja johdatus (osa1)

Päivitin aamulla fb-sivustolleni https://www.facebook.com/pages/Pauliina-Kuikka-Puhtaiden-vesien-lintu/475159249216031 ajatuksen siitä, kuinka eräs fb-ystäväni käyttää Sanaa rukoillessaan. Niin, ja hän osaa Sanan, koska on lukenut sitä paljon.

Olen törmännyt välillä todella erikoiseen opetukseen siitä ”kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi” – sovellettuna varoittamaan liian Raamatun lukemisen vaaroista. Huh, huh,… Seuraavassa purkaukseni tällaisen Raamatun-liika-lukeminen-voi-olla-vaarallista -opetuksen äärellä: https://pauliinakuikka.wordpress.com/2011/12/29/raamatun-lukeminenko-sikailua/

Yleisesti kristikunnassa uskotaan siihen, että Pyhän Hengen rooli Sanan avaamisessa ja ajankohtaisesti tekemisessä on oleellinen. Pyhä Henki tekee Sanan eläväksi ja kirkastaa Kristusta.

Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut. Joh. 14: 26, KR -92

Varmasti Pyhällä Hengellä oli olennainen rooli, kun ensimmäiset kristityt alkoivat hahmottaa Pääsiäisen jälkeisiä tapahtumia. Muistamme Jeesuksen opetuksesta, että Pyhä Henki toimittaa samaa ”virkaa” kuin Jeesus. Muistamme myös, että Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen muun muassa matkalla Emmaukseen avasi Kirjoituksia hämmentyneille opetuslapsille. Pietarin helluntaipuhe oli Vanhalla testamentilla ja tuoreella kokemuksella siitä, että Jeesus on kuollut ja ylösnoussut, perusteltua julistusta. Samaan tapaan esimerkiksi Paavali näyttää ammentaneen kääntymyksensä jälkeen Vanhasta testamentista runsaasti aineistoa, jolla hän perusteli, että Jeesus on Kristus, luvattu Messias. Lyhyesti sanottuna: Julistus oli Sanaan perustuvaa, Pyhän Hengen avaamaa julistusta Kristuksesta. Tästä julistuksesta osamme saamme lukiessamme Uutta testamenttia.

Joskus kuulee ylenmäärin korostettavan Sanasta nousevaa ”ilmestystä” (engl. revelation). Tuollaisenakin ahaa-elämyksen tapaisena Sana voi avautua. Tässä ”ilmestys(tieto)” -korostuksessa on vaaransa. Silloin, kun olemme lähellä psyykemme aluetta, on vaara, että kokemuksemme menee väärille raiteille. Emme lue sanaa tyhjiössä, vaan pelkomme, innostuksemme, inhomme, jne. vaikuttavat myös hengelliseen kokemukseemme – äärimmillään kokemuksen vääristäen. Unet ja profetiat voivat sävyttyä pelkomme, inhomme tai mielihalujemme kautta. Realiteetti, joka kannattaa ottaa huomioon, jotta emme kritiikittömästi ota vastaan kaikkea, mikä nousee itsellemme mieleen tai tulee toisen kautta.

Pahimmanlaatuista ”ilmestys(tietoa)tä” edustaa häikäilemätön profeetan ”leikkiminen” ts. tietoinen asioiden pukeminen profetiaan tai profeetalliseksi tulkittavaan julistukseen tarkoituksena ohjailla henkilöä johonkin suuntaan, uhata tai painostaa. Taustalla voi toki olla myös ”julistavan profetian” väärin omaksuttu opetus (esimerkiksi Hesekielin julistus kuolleille luille tulkitaan niin, että meilläkin on oikeus julistaa asioita ympäristöllemme. Ilman oikeaa Jumalan valtuutusta tuollainen on ainakin hölmöä, joskus jopa muistuttaa enemmän magiaa kuin kristinuskoa.)

Paavalin tapauksesta huomaamme, että raikkaan Kristus-ilmestyksen ohella hän sai opetusta aiemmin kristinuskoon kääntyneiltä (Apt. 9) . Timoteusta Paavali ohjasi pysymään siinä, minkä tämä oli oppinut – eikä suinkaan pelkästän profetioissa, joita tämä oli saanut. (Jos luet kirjeitä Timoteukselle, huomaat, että kirjeiden kirjoittaja mainitsi profetiat/kätten päälle panemisen ja pysymisen siinä, minkä Timoteus oli oppinut.) Huomaamme, että Pyhän Hengen avaama Sana (ja ehkä yliluonnollinen johdatus) ja rakentuminen muiden (myös pidempään matkaa tehneiden) kristittyjen kanssa tukevat toistaan, eivät suinkaan sulje toisiaan pois.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: