Osviittaa oikeaan kasvuun

memory-keeping

 

Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Matt. 6: 33

Jeesus puhuu tavallisen elämän tarpeellisuuksista: ruuasta ja vaatteista. Jeesus puhuu näistä ikään kuin Jumalan valtakunnan luontoisetuina: Kun teet, mitä Jumala haluaa sinun tekevän, voit olla varma Jumalan huolenpidosta.

Ovatko nämä

 • rojalteja tai bonusta hyvästä hengellisestä myyntimenestyksestä
 • optioita Yrityksen tuloksesta vai
 • leasingauto, joka tarjotaan sinulle ja minulle, kunhan vain olemme lojaaleja Työnantajallemme?

Eikö Jumalan valtakunnan elämä olekaan yksin uskosta, yksin armosta?

Ei välttämättä rojalti, bonus, optio tai leasingauto, vaan pikemminkin lainalaisuus Jumalan valtakunnassa ja Jumalan valtakunnan asioissa.

Emme enää elä lakiliiton aikaa. Olemme vapaat lain kirouksesta. Samaan aikaan niitämme, mitä kylvämme:

 • Kun kylvämme Hengen peltoon, pitkässä juoksussa näemme hyvien hedelmien kasvavan.
 • Kun kylvämme itsekkyyden peltoon, huomaamme ohdakkeiden ja orjantappuroiden pukkaavan pintaan ja peittävän hyvän sadon. (Gal 6: 7,8) Yksi näkökulma aiheeseen artikkelissa  Mitä kylvät, sitä niität

Vertauksesta kylväjästä Jeesus sanoi muun muassa:

— sana ei tuota satoa, koska tämän maailman huolet ja rikkauden petolliset houkutukset ja muut mielihalut saavat heissä sijan ja tukahduttavat sanan.

Raha tai jonkin asian tavoitteleminen ei ole paha:

 • Jos meillä ei olisi rahaa, olisimme pulassa.
 • Jos emme pyrkisi mihinkään, polkisimme paikallamme.

Enemmän merkitsee se, mitä annamme tavoitteiden tai rahan tehdä meille: Tuleeko meistä ahneuden takia röyhkeitä, toisia polkevia oman edun tavoittelijoita, joilla on mielessä vain enemmän rahaa (valtaa, kunnniaa, tms.) MINULLE nyt heti tai ainakin mahdollisimman pian?

Esimerkiksi asia, joka on käännetty varsin miedosti ”mielihaluksi” tarkoittaa paitsi ´halua´, myös ´kielletyn tavoittelemista´. Ts. pyrimme saamaan jotain, mikä ei meille kuulu. Kysymys ei varsinaisesti ole välttämättä ”varkaudesta” sanan varsinaisessa mielessä, vaan toisen oman havittelemisesta (vrt. 9. ja 10. käsky) tai jonkin sellaisen havittelemista, mikä ei ole ”meidän juttu” Jumalan näkökulmasta.

Huoliksi käännetty sana merkitsee myös levottomuutta. Monikohan maailmassa on valvonut sen takia, että ei ole jotain riittävästi – tai pikemminkin, että ei ole saanut jotain ”kyllälteen”. Ongelma ei ole siinä, että ei ole, vaan siinä, että ei ole kyllin. Arkinen (supisuomalainen) esimerkki: On auto. Ihan hyvä auto – mutta kun naapuri osti uudemman. On talo. On moderni keittiö – mutta kun naapuri tekee keittiöremppaa, niin eikö tässä itsekin pitäisi jotain tehdä ”tälle murjulle”.

Jeesuksen tavoite on hyvin ajankohtainen 2000 vuotta myöhemminkin. Suunnan pitäisi olla:

 • Pois vertailusta
 • Pois turhanpäiväisestä kilpailusta
 • Kohti omaa elämää
 • Kohti henkilökohtaista suhdetta Jumalaan ja Hänen tahtoonsa.
 • Kohti kevyempiä taakkoja.

 

”Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä että olet salannut tämän viisailta ja oppineilta mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.

”Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Poikaa ei tunne kukaan muu kuin Isä eikä Isää kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.

”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” Matt. 11: 26-30

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: