Odottaminen ja oikea ajoitus

Törmäsin lenkillä harvinaisen kauniiseen auringonlaskuun. Pilvien väliin laskeva aurinko värjäsi maiseman sanoinkuvaamattoman kauniiksi. Viikkoa myöhemmin palasimme samalle paikalle uudestaan. Odotimme ja odotimme, kunnes aurinko viimein tuli pilvien raosta esiin: sama näytelmä toistui; maisema oli sanoinkuvaamattoman kaunis.

Täysimittaisempi toteutus

  • Uudistus (tai herätys) ei tapahdu useimmiten suit sait sukkelaan.
  • Uudistus (tai herätys) ei päästä meitä välttämättä helpolla. Voimme joutua tiukalle asioidemme tai motiiviemme kanssa, jos ne eivät ole linjassa Jumalan tahdon kanssa.

Mieluusti kiiruhtaisimme – tekisimme asioita omalla tavallamme ja aikataulullammekin. Jumalan aikataulu ei välttämättä ole sama kuin meidän.

  • Joskus Jumalan asiat viipyvät sen vuoksi, että ne voisivat toteutua täysimittaisemmin.
  • Joskus monen asian pitää mennä paikoilleen ennen kuin kaikki on valmista sille, mitä Jumala on suunnitellut.

Vuosia sitten sain silloisen vapaakirkon pastorin Ossi Pitkäsen kautta sanan, jossa kerrottiin, kuinka elämässäni oli meneillään töyssyinen vaihe. Hän vertasi vaihetta Ukko Pekka -veturiin, varmasti Suomen kuuluisimpaan höyryveturiin. Sanaan sisältyi lupaus, jonka mukaan elämääni tulisi toisenlainen, vähemmän vaihe. Tulisin nousemaan Pendolinoon. Elämäni ja matkani tasoittuisi.

Kului vuosi, toinen – itseasiassa 8 vuotta – ja ihmettelin, että ainoa Pendolino elämässäni oli entisestään tiukentuva elämäntahti. Missä on Pendolino? Missä on Jumalan lupaus? Vai oliko Pitkänen erehtynyt – antanut vääränmoisen sanan?

Äitienpäivä aamuna melkein 9 vuotta Pitkäsen antaman rohkaisun jälkeen heräsin äitienpäiväaamuna unesta. Uni oli ollut raju ja todellisenoloinen. Siinä Pendolino oli tullut -kotipaikkani kiviaidan taakse. Muistan hämmästelleeni sitä, kuinka ihmeessä rautatietä vedetään kotikulmilleni. Seuraava välähdys unessa oli: Ruoho oli varttunut noiden kahden välähdyksen välillä niittokorkeuteen. Odotin junan lähtöä ja lauloin laulua: ”Kipu sammumaton, pian päättyvä on…” (Jos tunnet laulun, tiedät, että laulu menee oikeasti: ”Kipu sammumaton, kerran päättyvä on.”)

Uni oli suorastaan järkyttävän tarkka yksityiskohtineen. Asiat tosiaan tapahtuivat kyseisen unen symboliikan kuvaamalla tavalla, samassa aikataulussa ja järjestyksessä. Pitkäsen sanan loputkin yksityiskohdat toteutuivat prikulleen.

Kyse oli mitä suurimmassa määrin ajoituksesta. Ennen tuota hetkeä palaset eivät olleet paikallaan. Tarvitsin myös itse joitain (tuskallisiakin) episodeja tajustakseni asioita.

Niin, ja mikä tärkeintä. Minun ei tarvinnut ”toteuttaa” sanaa tai unta. Se yksinkertaisesti vain kävi toteen. Siinä oikean ”profetian”, lupauksen/Jumalan suunnitelman tunnusmerkki. Sinulta tai minulta edellytetään suostuvaisuutta yhteistyöhön – ja myös ajoitukseen.

Ajoitus ja varjelus

Mieheni on kertonut tuttavansa kertoman tarinan. Siinä kaksi miestä kävelee Afrikassa vilkkaasti puhellen. Puheen keskellä etummainen kääntyy takimmaisen puoleen ja alkaa selittää asiaa, joka vaatii ”käsillä puhumista”. Yhtäkkiä takimmainen sanoo: ”Nyt pysyt siinä, missä olet.” ojentaa kylmän viileästi kantamansa aseen (mikä noissa oloissa on normaalia ja tarpeen petojen takia) – ja ampuu heidän reittinsä varrella olevan puun oksasta käärmeen. Veren pysäyttävä kokemus molemmille – ja ihmeellinen varjelus. Käärme oli vaaninut seuraavaa tulijaa saaliikseen valmiina pudottautumaan polun päällä olevalta oksalta tulijan niskaan.

Samaan tapaan olosuhteet voivat toimia meidän parhaaksemme. Jumala voi yrittää myös meille sanoa:

Nyt pysyt siinä, missä olet – tai joskus: Kiiruhda!

Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin. Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.

Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa* ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen. (Room. 8: 26-28)

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: