Kasvutekijä – Hedelmäntunnistamiskoulu osa 1

Viikonloppuna tuttavani kummasteli yhteisen narsismiin taipuvaisen tuttavuutemme (uskon)elämää:

Onhan hän puhunut siellä seurakunnassa hyvää sanaa.

Tässä meidän ihmisten ajatuksen menevät monesti solmuun ihmisten ja ilmiöiden hedelmää arvioidessamme: Kukat NÄYTTÄVÄT aidoilta, oikeilta kukilta. Ovatko ne aitoja, selviää vasta lähemmässä tarkastelussa.

Välttämättä hyvä puhe, oikea opetus, eivät edes nk. ihmeet, ole merkki siitä, että henkilö olisi oikeilla vesillä.

Se, että henkilö tai ilmiö kykenee tuottamaan aitoa, tervettä hedelmää, ratkaisee.

Oman hedelmäntunnistamiskouluni olen käynyt narsisten luonteiden vilinässä. Aiheesta olen kirjoittanut artikkelissani

Elämäni antisosiaalinen ihminen

Artikkelin olen kirjoittanut yhden narsismin muodon, antisosiaalisuuden, näkökulmasta. Voit artikkelia lukiessasi vallan hyvin laittaa sanan ´antisosiaalinen´ tilalle sanan ´narsistinen´.

”Vasta pitkän matkaa kuljettuani noista päivistä ymmärrän palasen siitä, missä kummassa olen oikein elänyt. Narsistilla on kaksi maailmaa:
– Maailma, jonka ulkopuoliset näkevät. He näkevät mukavan naapurin, perheenisän, jne.
– Maailma, jonka näkee lähipiiri ja se, joka joutuu jostain syystä kahnauksiin antisosiaalisen persoonallisuuden kanssa. Heille narsisti osaa olla äärettömän julma ja kova, manipuloiva ja alistava.

Nuo kaksi erilaista maailmaa selittyvät narsistin mielellä. Kyllikki Koskela selitti asian aikanaan hyvin, psykologian ilmiöllä nimeltä “splitting”. Henkilö ikään kuin elää kahdessa erillisessä maailmassa, jotka ovat niin erillään, että emme voi olla varmoja, erottaako hän näitä maailmoita vai ei.
Tämä voisi selittää sen, että henkilö voi ylistää rukoustilanteessa ja/tai vakuuttaa rakastavansa vaimoaan ja seuraavassa hetkessä vaimo voi olla hengenvaarassa. Tämä voisi selittä myös sen, että muu kuin narsistin kanssa konfliktiin joutunut joukko, näkee narsistissa mahtikamun. Nuo maailmat ovat narsistille todellisuutta – eikä hänellä useimmiten tuota vaikeutta siirtyä maailmasta toiseen!”

Mainio ympäristö

Hengellinen viitekehys on narsisistille unelmaympäristö. Meitä on opetettu luottamaan ja uskomaan. Meitä on saatettu opettaa ”vain ottamaan vastaan”. Emme osaa olla varuillamme.

Aito, terve hedelmä merkitsee sitä, että se kattaa kaikki elämänpiirit: seurakunnan ja sen palvelutehtävät, työpaikan, kodin ja harrastukset.

Narsisti on siitä veikeä otus, että hän onnistuu todella pitkään elämään eri rooleissa ja maailmoissa ja siirtymään roolista ja maailmasta toiseen vaivattomasti. Narsisti kykenee olemaan eri mies tai nainen seurakunnassa ja kotona, kotona ja työpaikalla. Toisessa hän voi olla itse ihanuus, toisessa hän voi olla itse ”paholainen”. Se, joka näkee toisen puolen, on vaikea uskoa, että toinen puoli on olemassa. Se, joka alkaa nähdä molempia, voi alkaa epäillä, näkeekö oikein.

Tämän vuoksi hedelmää – ja sen makua – on tarkasteltava eri puolilta. Ei riitä, että joku opettaa hyvin. Myös hänen muun elämänsä tulee kestää tarkastelu.

Lähiesimerkki on Nokia Mission entisen johtajan oikeudenkäynti viime viikolta. Olen itse yhdessä elämäni tiukimmista mutkista saanut suuresti apua Nokia Mission eheytymisseminaarista (mainitsen siitä em. artikkelissakin). Olen kuullut myös Koiviston itsensä opettavan. Sekä tuossa eheytymisseminaarissa että Koiviston silloisessa opetuksessa oli paljon hyvää.

Myöhemmin sain kuulla myös riittävästi outoja ja ahdistavia piirteitä, kuten sitä, että joissakin tilaisuuksissa oli insestin uhreista ajettu demoneita ulos.

Tätä taustaa vasten Koiviston oman elämän kohellus on vähintään outoa. Hän on tehnyt täsmälleen sitä, minkä takia on muista demoneita karkottanut: Hän itse on houkutellut alaikäistä miestä seksuaalisväritteiseen toimintaan käyttäen asemaansa hengellisenä auktoriteettina ja sielunhoitajana väärin.

Tavista on vaikea uskoa

En opetuksen perusteella olisi voinut uskoa tuollaisen hedelmän olemassaoloa. Uskon, että monen muunkin on ollut vaikea uskoa. Helposti olemme selittäneet tämän tai vastaavat tilanteet ainakin aluksi tiedotusvälineiden tai uskosta osattomien ajojahtina – tai pahan puhumiseksi. Kunnioittamamme hengen miehet ja naiset ovat itsekin usein selittäneet asian näin.

Kurjinta on ollut nähdä se, että aikaansa asti narsistit osaavat usein kääntää edukseen. He ovat puhumisen mestareita. He puhuvat, paljon, monelle ja taitavasti. Olen nähnyt heidän kääntävän sielunhoitajien, sosiaaliviranomaisten ja tuomarienkin päät. Heidän valmiiksi (kaiken varalta – ei tiedä milloin sitä tarvitsee -taktiikalla) luomansa sosiaaliset verkostot mobilisoidaan käyttöön. Verkostot on rakennettu usein monipuolisesti ja niissä on ”auktoriteetteja”, henkilöitä, joita kuunnellaan.

Kun casessa on vastakkain siivooja ja toimitusjohtaja + kunnanvaltuutettu, on narsistin uhri siivooja alakynnessä, vaikka meidän pitäisikin ajatella puolueettomasti; kun casessa on vastakkain hengellisessä kentässä tuntematon ”tavis” ja pastori + eläkkeellä oleva pankinjohtaja, uskomme helpommin pastoria, jolla on meriittiä ja joka toimii näkyvästi ja jolla on tukenaan entinen pankinjohtaja, kuin ”tavista”, joka yrittää sanoa, että jotain on vinossa.

Aikaansa asti

Ihmiset narsistien ympärillä alkavat vähin erin nähdä hälytysmerkkejä, jotka kiinnittävät heidän huomionsa:

  • He törmäävät samankaltaisiin tarinoihin siellä ja täällä. – No, narsisti selittää tuon tavallaan: pahan puhumiseksi, parjauskampanjaksi, uran tyssäysyritykseksi, kateellisten höpinäksi, mielenterveysongelmaisten ei-uskottavaksi puheeksi,…
  • He tekevät jotain omasta mielestään ihan ok – mutta tuo ”ihan ok” onkin uhka narsistille, ja he saavat tuntea sen, millainen narsisti on vihoissaa
  • He törmäävät ristiriitaiseen todellisuuteen narsistin puheissa ja/tai opetuksessa. Moniroolinen elämä ei kestä järjettömän kauan; ennemmin tai myöhemmin valheiden ja selitysten ympyrä sulkeutuu – ja narsistin selistysten kehä katkeaa: Narsisti on selityksineen selkä seinää vasten. Faktat puhuvat enemmän kuin sanat.

Tilanne pakottaa katsomaan hedelmän tähän asti huomaamatonta puolta. Hedelmän huono maku paljastuu.

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Kasvutekijä – Hedelmäntunnistamiskoulu osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: