Kun korjaus ei kannata

Toinen mitä manipulaattori mieluusti käyttää, on houkutella jotenkin moraalisten rajojen yli. Tämä voi olla esimerkiksi sana joka yhtyy (toiseen), on samaa lihaa hänen kanssaan. Tässä vielä voidaan käyttää hengellisiä verukkeita ”apuna” – ja kun on saatu, mitä on haluttu, on pakko mennä naimisiinkin… kun se on jo tehty!

Siitä huolimatta, mitä on tapahtunut ja mitä olet tullut luvanneeksi, jos suhteessa on uhkaa tai manipulointia, suosittelen pohtimaan, mikä on itselle hyväksi – ja hakemaan apua (luotettavalta sielunhoitajalta tai vaikka sieltä nettiturvakodista, sosiaalityöntekijältä). Kristillisyys, ”voitelu”, oikea oppi, profeetallisuus, tms. eivät ole perusteita sille, että näissä piireissä olisi manipulointi sallittua!

Kaksi viimeisintä kirjoitustani on isäni mopopautoaccidentin kirvoittamia. Tässä kirjoitusten sarjassa viimeinen. Tuo ”lunastuskuntoon” mennyt ajokki siivitti ajatuksiani seuraavaan suuntaan:

Joskus asiat menevät niin "rikki", että korjaus ei kannata.

Meitä ihmisiä Herra kyllä eheyttää. Me emme ole koskaan niin rikki, etteikö Jumala meistä ehjempää saisi. Sen sijaan Herra ei aina eheytä toivottomia tilanteita ympärillämme – ei aina vaikka kuinka rukoilisimme. Siihen Hänellä on syynsä. Hän tietää paremmin. Joskus tilanteet yksinkertaisesti ovat jostain syystä sellaisia, että ne eivät tee meille hyvää. Esimerkiksi joku asiasta osallinen jääräpäisesti kieltäytyy muuttumasta.

Olen hämmästellyt vuosien mittaan, kuinka ihmeessä joku (useimmiten nainen) roikkuu ihmissuhteessa, joka vie hänet kestokykynsä äärirajoille. Miten ihmeessä joku (useimmiten nainen) suostuu kontrolloitavaksi ja mahdollisesti lyötäväksi, alistettavaksi – näissä hengellisissä piireissä liian usein uskon varjolla – ja joskus myös fyysisen uhan alle. Jopa niin, että hän näkee tuon tahon ”pelastajana”, ainoana turvana – ja itsensä sen arvoisena (joko niin että palvoo ja kunnioittaa tai ei uskalla odottaa parempaa).

Yksi syy tähän on se, että ensivaikutelma voi pettää pahasti. Joskus tausta on se, että alistetuksi joutuneen aiemmat kokemukset peilaavat alistajan sankariksi. Kyseessä on virhesignaali, jossa kontrollointi tulkitaan turvallisuudeksi.

Usein alistaja on myös taitava manipulaattori. Hän osaa antaa suotuisan vaikutelman.

Usein päätöksentekoon liittyy varoittavista äänistä eristäminen (mukaan luettuna oma sisäinen hälytysjärjestelmä).

  • Yhdessäolo on tiivistä
  • Päätöksillä on kiire
  • Eristämiseen voi liittyä entisestä elämänpiiristä eristäminen
  • Hengellisessä viitekehyksessä myös asian hengellistäminen (johdatus, näyt, unet, profetiat).
  • Joskus uskonyhteisö voi painostaa pikaiseen sitoutumiseen/avioitumiseen.

Entäpä jos

  • kiire ei sellaisessa asiassa kuin toiseen ihmiseen sitoutumisessa tai syvällisessä sitoutumisessa uskonyhteisöön olekaan aina hyväksi?
  • Entä jos yhden yön mietintä onkin paha juttu?
  • Entä, jos hengellisyyteen verhoiltu kokemus onkin feikki?

Kysymys on sinun ja minun kohdalla tärkeistä asioista, joiden pohtimiseen kannattaa ottaa oma rauha – ja hankkia asiaan myös sisimmän rauha. Se että olen ihmissuhteessani ja uskonyhteisössäni levossa ja rauhassa on omalle hyvinvoinnilleni tärkeää. Ihmissuhde tai uskonyhteisö, jossa vietät paljon aikaa, on elämässäsi joko tärkeä voimanlähde tai pahimmillaan voimaimuri.

Voimaimuriksi se muodostuu, jos se vie energiasi, rahasi, elämänhalusi, tms. Kummassakin on tarkoitus, että suhde on vastavuoroinen: ihmissuhde/uskonyhteisö antaa sinulle jotakin tärkeää ja myös, että sinä pystyt antamaan sille jotain tärkeää. Jos sinulta vaaditaan ja edellytetään, sinua kontrolloidaan ja valvotaan, on jotain pielessä. Myöskään jatkuva riita tai kriisitila ei ole terveen suhteen merkki (ristiriitoja voi olla, mutta ne eivät ole jatkuvia!)

Huomio! Ei sinun tai minun maailma ole yhden ihmisen/yhteisön varassa. Jos roikumme kiinni toivottomassa suhteessa, on tarpeen tarkastella, miksi teemme niin. Raju esimerkki: Jos joku pelottelee, uhittelee ja/tai hajottaa pelokkeeksi joko omaa tai minun omaisuuttaan, saa kummallisia raivareita pienistä asioista, määrittelee, miten saan pukeutua ja/tai epäilee, että minulla on suhde johonkuhun, vaikka minulla ei ole… kontrolloi kaveruussuhteitani, kyttää puheluitani…tai lyö… on jotain AINA pielessä. Vakava kysymys kuuluu: Haluaako Jumala oikeasti sinun/minun jaykavan . Onko sinun tai minun tulevaisuuteni tuollaisen ihmisen kanssa? Onko sellainen oikeasti Jumalan tahto?

Kysymys on kysyttävä, vaikka tuo henkilö sanoisi olevansa nk. uskossa – ja joskus vaikka hän toimisi seurakunnan vastuutehtävissä. Se, että ihminen sanoo olevansa nk. uskossa, ei ole samaa kuin se, että hän olisi täydellinen (kuin Jumala!). Se että hän seurakunnassa vastuutehtävissä, ei merkitse sitä, että hän olisi oikeasti luotettava (aina seurakunnassa ei tiedetä sitä, millainen henkilö on persoonallisuudeltaan oikeasti… Viisautta on ottaa mukaan rehellinen lähipiirin testi, josta Uudessa testamentissa puhutaan vanhimman ominaisuuksista ”yhden vaimon mies” (ei siis monia naisia samaan aikaan, kiitos…) ”perheensä hyvin hallitseva” (ei puhuta kontrolloinnista, vaan siitä että perheessä on kaikki suhtkosen hyvin) ”ei paljon viinin nauttija” (ettei viina (tai muu riippuvuus) vie miestä), jne. Niin, ja joskus ei valitettavasti välitetä!)

Isoon liemeen itsemme ajamme, jos oikeasti sitoudumme tuollaiseen ihmissuhteeseen tai yhteisöön!

Manipulaattorilla on aina terävä pelisilmä. Hän näkee, mistä narusta kannattaa vetää. Hän voi esimerkiksi saada sinut/minut lupaamaan jotain ”Jumalan edessä”. Näin emme enää näe mahdollisuutta peräytyä. Äärimmäinen esimerkki tietysti luvata ”Tahdon – kunnes kuolema meidät erottaa.” Raamattuun uskovana kristittynä avioero on äärimmäinen vaihtoehto – ja joissain piireissä samaa kuin haureus. Samalla lukitaan itseltä mahdollisuus uuteen (avio)elämään.

Toinen mitä manipulaattori mieluusti käyttää, on houkutella jotenkin moraalisten rajojen yli. Tämä voi olla esimerkiksi sana joka yhtyy (toiseen), on samaa lihaa hänen kanssaan. Tässä vielä voidaan käyttää hengellisiä verukkeita ”apuna” – ja kun on saatu, mitä on haluttu, on pakko mennä naimisiinkin… kun se on jo tehty!

Siitä huolimatta, mitä on tapahtunut ja mitä olet tullut luvanneeksi, jos suhteessa on uhkaa tai manipulointia, suosittelen pohtimaan, mikä on itselle hyväksi – ja hakemaan apua (luotettavalta sielunhoitajalta tai vaikka sieltä nettiturvakodista, sosiaalityöntekijältä). Kristillisyys, ”voitelu”, oikea oppi, profeetallisuus, tms. eivät ole perusteita sille, että näissä piireissä olisi manipulointi sallittua!

Näissä tilanteissa (etenkin jos taustalta löytyy narsismin eri sorppia) voi olla diagnoosi:

Kuljettajaa paikkaillaan. Ajoneuvo vaurioitui kelvottomaksi.

Lohtu kuljettajalle: Sinusta tulee vielä hyvä - anna Herran hoitaa :)...

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: