308. Entä jos pasmat menee sekaisin?

Kirjoitin eilen siitä, kuinka meillä kristittyinä on taipumus etsiä pikaratkaisuja ja hengellisesti helppoa tietä.

Tämä helppouden kaipuu voi näkyä myös siinä, että kun Jumala alkaa vastata rukouksiimme alammekin jarruttelemaan… Hei, Jumala, en minä nyt ihan tätä tarkoittanut… Tämänhän taitaa vaatia jotain. Rukousvastaus voi nimittäin sotkea meidän totutut kuviomme.

”Herra, anna meidän seurakunnan/joukkomme kasvaa…” Ja kun uusi ihminen (ehkä sellainen, joka yllättää meidät) tulee, sanomme (jos emme ääneen, niin mielessämme tai asenteellamme)…: ”En minä tuota/tuollaista tänne halua/halunnut…”

Tai sitten me odotamme ”valmiita uskovaisia”, sellaisia, joiden elämä on selkeää ja selvää, joilla ei ole kriisejä ja jotka eivät tarvitse hoitoa ja vierelläkulkemista… Unohdamme yhden asian: Emme mekään (jos olemme rehellisiä itsellemme) olleet täydellisiä, kun aloitimme taipaleemme. Ehkä joku meistä on varttunut nk. lapsen uskosta eteenpäin, käynyt omat kipunsa jossain vaiheessa ja on nyt siinä pisteessä, missä on. Joku toinen on kokenut äkkikäännöksen… mutta tuskin siinäkään hetkessä valmiiksi on tullut… Tuo äkkikäännös on tien alku. Vieläkin sinä ja minä olemme matkalla jostakin jonnekin. Emme ole valmiita. Sen, jos minkä elämän testit osoittavat (vrt. edellinen kirjoitus).

Tuli tuokin nimittäin testattua vastottain. Meitä kaksi kypsää kristittyä, minä nelikymppinen ja minua pari vuosikymmentä vanhempi onnistuimme lahjakkaasti testaamaan toistemme kypsyyden ihan vastottain. Tuli ainakin itse huomattua, että kypsyysaste on RAAKA, kun sopivasti osuu kohdalle.

Niin, koko jutun lähtökohta oli siinä, että rukouksiimme oli vastattu – tavalla, joka yllätti itsekunkin. Nk. pasmat meinivät sekaisin, ensin yhdeltä, sitten toiselta…

No, totta kai jokainen meistä haluaa, että rukouksiin vastataan… mutta ongelma on joskus, että sen vastauksen pitäisi tulla MEIDÄN TAVALLAMME… mutta kun Jumala vastaa Hänen tavallaan ja Hänellä on omat (hyvät) suunnitelmansa meitä varten. Me emme aina vain pysy kärryillä.

Rukousvastauksina elämäämme voi tulla yllättäviä ihmisiä. Myös hengellisiä vatsanpuruja, kun kaikki eivät ajattele samalla tavoin eivätkö ole yhtä ”kypsiä” kuin me (tai niin kuin tuo tapausesimerkkini osoittaa, että aina ei pitkäänkään tietä kulkeneena ole ihan niin kypsä kuin luulee 🙂 …) – eivätkä valmiita siltä seisomalta, kun kävelevät kirkkoomme tai rukoushuoneeseemme.

Paavalin sanoin: Meidän on hyväksyttävä joukkoomme myös heikkouskoinen alkamatta väittelemään mielipiteistä.

Meidän pitää hyväksyä myös se, että kaikilla ei ole ollut eikä ole samanmoinen tie kuin meillä. Meidän on turha vaatia muilta samantyyppistä uskooontulokertomusta tai voittoisaa tarinaa kuin meillä (usein aika tuossakin kultaa muistot… Emme muista kaikkia kiviä ja kantoja, joihin olemme varpaamme lyöneet tai mutkia, joita olemme tutkineet matkallamme… 🙂 …). On hyväksyttävä se, että Paimen kantaa huolen lampaistaan. Me voimme ohjata ja opastaa, kulkea vierellä ja kuunnella. Tehdä oma osamme – mutta Paimen loppu pelissä huolehtii niin meistä kuin heistäkin!

Emmekä voi kirkon portailla tai penkissä alkaa valikoida, kuka on kelvollinen joukkoomme. Jeesukselle kelpasi elämässään töpeksineet – harmaan talouden sankareista Sakkeus ja Matteus, tuittupäät Pietari ja Johannes, miestennielijä, prostioitu, … ja vielä kerran kolmeen kertaan Herransa kieltänyt ja omin päin kutsumustaan karkuun lähtenyt (ja muitakin mukaansa houkutellut) Pietari ja seurakunnan vainooja nro 1 Saulus… Kuka meistä olisi ottanut heidät seurakuntaansa, kirkkoonsa tai rukouspiiriinsä, eturiviin, ottamaan oppia tai kaikkein lähimmäkseen?

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: