297. Pulita pois!

Vuosia sitten totuin kuulemaan seuraavaa sanontaa: ”Pelastus on ilmainen, mutta voitelu maksaa.” – Tuossa sanonnassa taustalla oli ajatus siitä, että ”Jumalan voiteluun” pääseminen edellytti hinnan maksamista omassa elämässä. Koskaan tuota ei tarkemmin ajatellen selitetty, mikä tuo hinta oikein on.

Varmaan takana voisi olla ajatus siitä, että elämässä täytyy joitain asioita laittaa pois, jotta Jumalan asiat saavat tilaa.

Kysymykseni on: Onko noin?

Ymmärtääkseni pelastus on vain meidän suuntaan ilmainen. Siitä on maksettu kallis hinta. Jumala on antanut ainoan Poikansa meidän edestämme. Sama on meidän voitelummekin hinta – jos tarkkaan ajattelemme.

Löydätkö esimerkiksi evankeliumeista tai Apostolien teoista kohdan, jossa vaaditaan jotain ”voidelluksi” tulemisen vastineeksi? Siellä kyllä kehotetaan vaeltamaan Hengessä, niin emme lihan himoa täytä – mutta missään ei sanota, että meidän pitäisi jotenkin ansaita Pyhä Henki.

Silloin kun Pyhä Henki tuli ensimmäisten kristittyjen päälle, näyttää ainoa asia olleen se, että he olivat rukouksessa ja/tai Sanan äärellä.

”Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen!
Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa,
ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää,
ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!
Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei
ole leipää,
vaihdatte työstä saamanne palkan
siihen, mikä ei tee kylläiseksi?
Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin,
te saatte nauttia parhaista herkuista.
Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni,
kuulkaa, niin te saatte elää!
Minä teen ikuisen liiton teidän kanssanne
ja lupaan olla liitossani uskollinen,
niin kuin olin uskollinen Daavidille.” (Jes. 55: 1-3)

Olen viime aikoina törmännyt toisenmoiseenkin ”maksettuun voiteluun”.

Siinä voitelusta tai voidellun suorittamasta asiasta kirjaimellisesti maksetaan. Eikä vain niin, että maksettaisiin esimerkiksi öljypullosta tuotteena, vaan siihen sisältyvästä voitelusta, siunauksesta tai parantumisesta. On ymmärrettävää, jos öljy myydään öljynä tai myydään vaikka kirjailtu/painettu liina liinana, mutta että myydään näiden välittämää ”voitelua”, siunausta, niiden tuomaa parantumista tai vapautumista, ollaan aika oudoilla jäljillä.

Eikä vain niin, vaan myös ”vapauttamisoperaatiosta”, parantumisrukouksesta, tms. voidaan pyytää erilaisia summia rahaa. Hupsuin, mihin olen törmännyt on se, että asteittain pyydetään rahaa profeetallisista sanoista. Sähköpostissani on tuollainen progressiivinen tarjousten sarja. Ne alkoivat sillä, että ”profeetta” antoi ”profeetallisen sanan” ja kertoi tarjouksensa lopussa, että jos haluan kuulla lisää, minun tulee maksaa tietty summa. En reagoinut tarjoukseen. Parin päivän päästä oli toinen tarjous, jossa summa oli pienempi – muuten tarjouksen sisältö oli sama. Sen jälkeen sekä summa että tarjouksen sisältö pienenivät. Lopulta tarjouksen laittoi tämän profeetan ensimmäisessä tarjouksessa esiintynyt ”profeettaoppilas”. Taktiikka oli täsmälleen sama: Aluksi oli ”syöttiprofetia”, sitten pienenevät summat ja pienenevä tarjouksen sisältö. Nämä profeetat olivat tyytyväisiä vain luottokortteihin ja maksusitoumuksiin – käteinen, etenkään pieni käteissumma, ei tuntunut heitä kiinnostavan.

Samaa kertoi nigerialainen evankelista, joka yhdessä hätänsä hetkessä olisi tarvinnut kipeästi apua. Hänen olisi ollut pulitettava sievoinen summa pelkästään ”profeetan” näkemisestä.

Missä ihmeen ajassa elämme – jos voitelu alkaa maksaa?

Kyllä työntekijä on palkkansa ansainnut, sitä en väitä… mutta nuo voitelubonukset, rojaltit, yms. kuulostavat vähintään epäilyttäviltä – myös Raamatun kokonaisuutta ajatellen.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: