Sovitetaan askeleemme Sanaan, ei päinvastoin!

Sana Vapauttajasta – Sinua lähellä

Minusta joulu on ilon juhla: Vapahtaja on syntynyt.

Uskoisin, että enkelin sanoma myös meille olisi samanmoinen:

”Teidän ei tarvitse pelätä. Minulla on kerrottavana teille iloinen uutinen. Teille on syntynyt Vapahtaja. Hän Kristus Herra.”

Enää meidän ei tarvitse suunnistaa Beetlehemiin – eikä välttämättä mihinkään muuhunkaan paikkaan löytääksemme Vapahtajan.

Paavali kirjoitti Rooman kristityille:

”– Sana on lähellä sinua, sinun suussasi ja sinun sydämessäsi nimittäin se uskon sana, jota me julistamme –” (Room. 10: 8,9)

Kohdan äärellä (kuten Raamatun äärellä yleensäkin) on varottava liian stereotyyppistä ja jäykkää tulkintaa. Tuossa kohdassa puhutaan julistetusta sanasta, evankeliumista, jota ensimmäiset kristityt julistivat – ja joka laitettiin aikanaan ”kirjoihin ja kansiin” (tai pergamentteihin, yms.). Kohtaamme tämän sanan nyt noissa ”kirjoissa ja kansissa”, ensimmäisten kristittyjen ja kristittyjen vaikuttajien arvostamista ja hyväksymistä kirjoituksista, Raamatustamme, sekä tämän pohjalta nousevasta julistuksesta.

Ulos Sanasta ajautunutta uskoa

Joskus nimittäin käy niin, että erityisesti profeetallisuutta korostavissa suuntauksissa ajaudutaan ”ulos Sanasta”. Tällä ”ulos ajautumisella” tarkoitan tilannetta, jossa profetioita (tai muiden ”ilmestyslahjojen”, joihin profetian lisäksi luetaan mm. viisauden/tiedon sanat, näyt, ilmestykset ja unet) korostetaan ”Sanan yli”. Vaarana on ”uuden ilmoituksen” korostaminen.

Olen viime aikoina viitannut siihen, kuinka HÄMMÄSTYNYT (isoilla kirjaimilla!!!) olen ollut tutustuttuani joihinkin ”menestysteologeina” pidettyjen julistajien opetukseen ja heidän korostuksiinsa, jotka – toisin kuin väitetään – mielestäni pysyvät nimenomaan tuossa profeetallisuuden (ym. ”ilmestyslahjojen”) ja Sanan välimaastossa oikeiden linjaviittojen välissä. He korostavat Sanan lukemista – sisäistettynä elämäämme suun sanoina, sydämessä ja elettynä todeksi.

Olen vuosien mittaan törmännyt nimenomaan tämän opetuksen pohjalta tehtyihin ylilyönteihin, joista olen runsaastikin kirjoittanut. Eräs suorastaan huvittava esimerkki takavuosina oli kuulla erään kyydissä olleen ”saat, mitä rukoilet” -opetusta kuulleen henkilön rukoilevan: ”Hyvä Jumala, anna tuon rekan kääntyä pois edestämme.” En muista enää, sanoinko vai ajattelinko pelkästään, että mahtaisi rekankuljettajapoloinen hämmästellä, jos Jumala oikeasti vaikuttaisi sen, että rekka vain kääntyisi edestämme jonnekin oikealle. Ei Jumala noin toimi!!! Kyllä Hän voi Sanansa ja Sanaansa vetoavien rukousten pohjalta vaikuttaa elämässämme asioita, mutta kukaan ei ole marionettinukke Hänen käsissään, vaan Hän nähdäkseni tekee monet asiat ihmisiä yhteistyöhön taivutellen mieluummin kuin pakottaen – puhumattakaan, että hän vain ”siirtäisi” jonkin asian tieltämme pois vain sen takia, että se ei ole meille tai aikatauluillemme mieleen!

”Jumala, sulje ovet heidän ympäriltään” – rukous nk. ”vastustajien” ylle (taas kerran viittaan aikamme karismaattiseen sekaannukseen, jossa oma loukkaantuminen sotketaan Jumalan tahtoon) on pikemminkin loitsu kuin rukous! Tässä ei ole kysymys mistään rhema -sanasta, uskon rukouksesta tai profeetallisesta julistamisesta – vaikka siinä käytettäisiin Raamatun sanoja:”–Näin sanoo Pyhä ja Tosi, Daavidin avaimen haltija, hän, jonka avaamaa ovea ei kukaan sulje, hän, jonka sulkemaa ovea ei kukaan avaa” ( Ilm 3:7) vaan loistoesimerkki rukouksesta, jossa käytetään asiayhteydestään irrotettuja Raamatunkohtia! Esimerkiksi tuossa kohdassa puhutaan Jumalan (tavallaan suvereenista) suunnitelmasta Filadelfian seurakunnalle: Kun Jumala avasi oven, kukaan ei voinut sulkea. Seurakunnan voimat voivat olla kyllä vähäiset, mutta mutta seurakunta oli ottanut Hänen sanansa varteen eikä ollut (vaikeuksissakaan) kieltänyt Hänen nimeään. Nimenomaan tuohon uskollisuuteen liittyi Jumalan lupaus: ”Niinpä minä annan sinulle väkeä Saatanan synagogasta, niitä valehtelijoita, jotka sanovat itseään juutalaisiksi vaikka eivät ole. Minä panen heidät tulemaan luoksesi ja kumartumaan maahan jalkojesi edessä, ja he ymmärtävät silloin, että sinä olet minun valittuni.” Ja vielä toistuu kerran uskollisuuteen liitetty lupaus: ”Sinä olet tarkoin seurannut sanaani ja kestänyt, ja siksi minä puolestani tarkoin varjelen sinua ja pelastan sinut siitä koetuksen hetkestä, joka kohtaa koko maailman ja panee koetteelle maan asukkaat.” (Vrt. Ilm 3: 8-10)

Ydin tuossa kohdassa on JUMALAN määräysvalta: Vaikka miljoona rukoilisi tiesulkua jolle kulle ihmiselle, joka kulkee Jumalan tahdossa ja suojassa, ovet pysyvät hänelle avattuina! Pikemmin kuin alkaa komennella Jumalaa tai henkivaltoja, meidän pitäisi osata laittaa oma elämämme suunnitelmineen Sanan mittapuuhun. Työmme olisi takuulla paljon menestyksekkäämpää kuin omiamme hokiessamme!

Yksi kohta, jossa tämän joulun alla kohtasin Vapahtajan on Sefanjan kirjan 3. luvun jakeet: 14-20.

Olkoon se rohkaisu sinulle, lukijani tänä jouluna!

Ja muistetaan tuo, että laitetaan askeleemme Sanaan eikä päinvastoin: että yrittäisimme soveltaa Sanaa askeliimme. :)

Siunattua Joulua!

Iloitse, tytär Siion,
huuda riemusta, Israel!
Juhli ja laula täysin sydämin,
tytär Jerusalem!
Herra ottaa pois tuomiosi
ja karkottaa vihollisesi.
Herra, Israelin kuningas, on keskelläsi,
sinun ei tarvitse pelätä mitään pahaa.
Sinä päivänä sanotaan Jerusalemille:
— Älä pelkää, Siion,
älä anna kättesi hervota!
Herra, Jumalasi, on sinun kanssasi, hän on voimallinen, hän auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta.

Minä, Herra, tuon takaisin ne, jotka murehtivat
kaukana sieltä, missä kansani kokoontuu.
Sinä olet heidän kotinsa, Jerusalem.
Minä otan pois sinun päältäsi häpeän kuorman.
Katso, kun tuo aika tulee,
minä tuhoan kaikki sortajasi.
Minä pelastan sinut,
tuon ontuvat ja karkotetut kotiin.
Kaikkialla, missä he ovat kantaneet häpeää,
minä nostan heidät kunniaan.
Silloin minä kokoan teidät ja tuon teidät takaisin. Minä nostan teidät kunniaan kaikkien kansojen keskuudessa. Minä käännän teidän kohtalonne, te saatte nähdä sen omin silmin, sanoo Herra.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: