Aitoa johdatusta – Jumalan löytämistä

Väärät raiteet

Jeremia käy kädenvääntöä vääriä, Jumalan nimissä valhetta puhuvia profeettoja vastaan. Nämä profeetat julistivat kansalle mieluisia – ja kerta kerran jälkeen johtivat kansaa väärille raiteille: silloin

 • kun sota oli tulossa, he julistivat rauhaa
 • kun oli aika asettua paikoilleen, he julistivat eteenpäinmenoa
 • kun oli aika turvautua Herraan, he tarjosivat milloin mitäkin muuta lähdettä.

Jeremian kirjan 29. luvusta löydämme yhden kuvauksen Jeremian sanomasta väärien profeettojen sanoman edessä: Kansa oli tottelemattomuutensa seurauksena joutunut Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen. Heidän ajatuksiaan sekoitti noiden väärien profeettojen ennustukset pikaratkaisusta, siitä että pian he pääsisivät vapauteen. Pikaratkaisua kuitenkaan ei ollut, vaan Jeremian kautta Jumala puhui 70 vuodesta, jonka kuluttua Jumala veisi kansansa omaan maahansa. Nyt oli aika odottaa tuon täyttymystä.

Kun logiikka pettää

Voimme vain kuvitella kansan hämmennyksen, kun mitään ”ennustettua” ei tapahdukaan. Tilanne on hyvin tyypillinen myös aikamme väärien profeettojen jäljiltä. Myös he jättävät kuulijansa yhtä lailla hämmennyksiin, kysymään, MIKSI mitään ei tapahdu.

Väärien profeettojen seuraajat tekevät – myös meidän aikanamme – helposti virhelaskelman: OK, näkemämme ei toimi. Usko ei toimi. Jumalaa ei ole. Vähät välitän koko jutusta… On tärkeä ymmärtää, että vika ei ole Jumalassa, vaan väärissä profeetoissa! Siksi ”usko” ei toimi.

Sekaannuksen keskellä Jeremia vääntää kansalle rautalangasta mallia siitä, että kansan kohtaaman tilanteen takana ei ole ”paha Jumala”, vaan Jumala, jolla loppu pelissä on hyvät ajatukset kansaa kohtaan, rauhan ja menestyksen ajatukset. (Jer 29: 11)

Vakauden lähteille

Ennen kansan tilanteen kääntymistä paremmaksi tapahtuu kuitenkin toisenlainen käännös: Käännös kansan sydämissä. Kansa kääntyy – väärien profeettojen haihattelusta ja/tai pettymyksestä Jumalan puoleen. He huutavat JUMALAA avukseen, he kääntyvät Hänen puoleensa. He etsivät Jumalaa koko sydämestään.(Jer 29:12-14) Jumala lupaa, että tässä kaikessa, Hän antaa kansan löytää itsensä. Hän lupaa myös kääntää heidän ”kohtalonsa”, koota heidät ja tuoda heidät takaisin sinne, mistä he ovat lähteneet.

Käännös on tarpeellinen ja terveellinen vaihe tuossa kaikessa. Kansan on tarpeen kääntyä pois kaikesta, mikä sekoittaa heidän ”päänsä” ja aidon Jumala-suhteen. Terve, aito ja kestävä usko tai Jumala-suhde ei voi syntyä sekoituksen pohjalle. Vakaus ja selkeys löytyy vasta, kun he löytävät Jumalan ja Hänen aidon johdatuksensa. Vasta silloin heidän ”kohtalonsa” kääntyy, heidät kootaan ja tuodaan takaisin.

Englanninkielessä tuolle on sanakin, joka tosin suomenkielessä tuntuu oudon teennäiseltä: restoration, ennalleenasettaminen/palauttaminen. Tuollaisesta syvällisestä, kaikki elämänalueet läpäisevästä ennalleenasettamisesta/palauttamisesta on kansan kohdalla kysymys.

Lukemani ajatus, joka liittyi edellämainittuun asiayhteyteen oli se problematiikka, johon varmasti kaikki vaikeuksia –  esimerkiksi aikamme väärien profeettojen kynsiin joutuneet – kohdanneet kohtaavat: Kun omaksumamme ”uskonlogiikka” pettää, alamme luistaa kaikesta muustakin uskoon liittyvästä: Kysymme, mitä tämä oikein hyödyttää… Alamme laistaa Raamatun lukemisesta, vähennämme rukousta, kierrämme kaukaa seurakunnan/kirkon tilaisuudet… vaikka asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Silloin kun kohtaamme jotain, missä ”logiikka” pettää, olisi vieläkin enemmän tarpeen etsiä Herraa ja sitä mitä HÄNELLÄ on sanomista asiaan.

Missä vika?

Kyllä itse pystyn läpikäymäni prosessin jälkeen samastumaan tuoho kertomukseen ihan ”täpöillä”! Juuri noin tein nähdessäni/nähtyäni Jumalan nimissä tehdyt asiat, jotka totta tosiaan eivät voineet olla Jumalasta lähtöisin, vaikka kuinka väitettiin. Vasta kun aloin sinnikkäästi etsiä vastausta kysymykseen, MIKÄ tuossa näkemässäni ja kokemassani ei toimi, löysin vastauksen: Siinä ei toimi se, että Jumala ei ole asian kanssa missään tekemisissä. Jumala ei ole mukana petoksessa, väärissä profetioissa, ihmisten manipuloinnissa, uhkauksissa tai kirouksissa. Minä en ollut uskonut noissa asioissa Jumalaan, vaan Jumalan nimissä omiaan tekeviin ihmisiin! Kysymys ei ollut uskosta siinä mielessä kuin Raamattu puhuu, vaan minun herkkäuskoisuudestani.

Kirjaimellisesti voin väittää löytäneeni tuon ”feikin” karistuttua Jumalan – ja todennut myös sen, että Jumala on voimallinen kääntämään vaikka minkämoisen patti/mottitilanteen sellaiseksi, että siinä koittaa todellinen vapaus!

Profetiariippuvuutta pakkosiirtolaisuudessa

Uskaltaisin samaistaa feikkiuskonnollisuuden/profeettojen, etc. ”uhrien” elämän pakkosiirtolaisten elämään myös siinä mielessä, että herkkäuskoisuus manipuloivan petoksen edessä johtaa helposti vääriin sidoksiin. Esimerkiksi opilliset rakenteet ovat joskus tosi sitkaassa! Kohtaan vuosien jälkeen tiukasta uskonnollisuudesta irtaantuneita, joilla on ”menestymisen pakko” tai sietämätön ”auktoriteetin pelko”. Manipuloivalla uskonnollisuudella on syvällekäypä ja suorastaan sietämätön valta niihin, joista se on saanut otteen! Huomaamme tuon myös pakkosiirtolaiskertomuksesta: Oli suorastaan outoa, miten pakkosiirtolaiset turvautuivat vääriin profeettoihin Jeremian sijasta, vaikka näiden profetiat olivat menneet niin monessa kohtaa huti ja he olivat vaihtaneet profeetallista viitekehystä enemmän kuin me asua kesähelteellä. Uskaltaisin selittää asian niin, että noilla ”profeetoilla” oli narsistimainen henkinen ote kansaan. He olivat onnistuneet sanoillaan kieputtamaan ihmisten päät ympäri kerta kerran jälkeen.

Feikkiprofeettojen hedelmänä näemme useimmiten profetia/johdatusriippuvaisia ihmisiä, jotka eivät uskalla liikahtakaan ilman profeetallista kehoitusta. Jopa sen jälkeen, kun he ovat irtaantuneet väärästä profeetallisuudesta, he saattavat kiertää profeetalta toiselle – josko Jumala puhuisi. Kysymys on: Minne muutan? Kuka on vaimoni? Otanko tämän työpaikan vai tuon?… Olotila on rauhaton ja levoton.

Jumalan suunnitelma

Jeremian sanoman pohjalta… ikään kuin Jumala sanoisi:

 • Minulla on OMAT suunnitelmani sinulle.
 • Minun ajatukseni ovat rauhan ja menestyksen ajatukset.
 • En halua sinulle turmiota.
 • Rahoitu.
 • Pysähdy.
 • Etsi minua.
 • Löydät minut ja MINUN suunnitelmani sinulle.
 • Kun näin teet, laitan elämässäsi kaiken kohdalleen.
 • Odota yksin minua.
 • Minä ilmestyn sinulle – itse.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: