Narsismin hengelliset seuraukset

Narsismia ja antisosiaalista persoonallisuutta niin kantapääkoulun kuin kirjallisuudenkin kautta tutkittuani minua on uskovana pajon pohdituttanut eräs asia: Näyttää siltä, että omien ja minulle tarinansa kertoneiden kokemuksien valossa tilanteissa, joissa narsistinen tai antisosiaalinen persoona on uskoo yliluonnollisen olemassaoloon, tällä näyttäisi olevan vaikutusta myös hänen kanssa tekemissä olevan tai hänen vaikutuspiiristään irtaantuneen ihmisen hengelliseen elämään.

 

 • Osittain on kysymys psyykkisestä siteestä: Pelosta ja kontrollista, joka elää uhrin elämässä vahvana vielä pitkään suhteesta (oli kyseessä ihmis- tai työsuhde) irtaantumisen jälkeen.
 • Osittain näyttää siltä, että kysymys on myös ”hengellisestä” sidoksesta.

Sidoksen syntymekanismeja väärin ymmärretyn karismaattisuuden liepeillä

Karismaattisuus – Yksi esiintymisjalusta

Tapauskertomukseni ovat väärinymmärretyn karismaattisuuden piiristä. – Kokemuksia ei kannata yleistää koskemaan kaikkea hengellisyyttä tai kaikkea karismaattisuutta. Samantyyppistä esiintyy myös muissa puitteissa; karismaattisuus on se, minkä tunnen parhaiten sen vuoksi, että olen sen piirissä viettänyt suurimman osan aikuisikääni.

Karismaattisuuden ja/tai valtateologian liepeille pesiytyneet narsistit ja antisosiaaliset käyttävät häikäilemättä näiden ”teologioiden” oppeja pönkittääkseen omaa dynastiaansa. Räikeänä esimerkkinä uhria vastaan profetoiminen ja/tai rukoileminen niin, että uhrille profetiassa ja/tai rukouksessa julistetaan tuhoa, kuolemaa ja onnettomuutta.

Oikea ongelma

Vähin erin olen ymmärtänyt, että vika ei ole itse karismaattisuudessa. Pohjimmiltaan aito, Pyhän Hengen aikaan karismaattisuus rakentaa elämää ja vie elämää eteenpäin. Ongelma on se, että narsisti/antisosiaalinen persoona häikäilemättä käyttää niin pyhää kuin pahaakin omiin tarkoitusperiinsä ja muuttaa hyvänkin irvikuvakseen.

Revanssi ja sen ”oikeutus”

Narsisti tai antisosiaalinen hakee revanssia viimeiseen asti – välittämättä siitä, kuka (objektiivisesti tarkasteltuna) oli oikeassa. Narsistin tai antisosiaalisen mielessä on kuva yhdestä, jolla on oikeus: hänellä itsellään. Hän pitää oikeutenaan hakea revanssia ja hautoa kostoa.

 • Hän etsii ”teologiasta” oikeutusta omalle ”oikeudelleen” ja kostonhimolleen. Koska hän näkee itsensä (ja uskoo olevansa) esimerkiksi Jumalan voideltu, hän alkaa käyttää Raamattua kostonsa välineenä.
 • Hän julistaa Ananiaan ja Safiran kohtaloa niille, jotka uskaltavat asettua häntä vastustamaan. Hän uskoo  olevansa Jumalan valittu ja näkee häntä kritisoivat Jumalan vastustajina – ja siksi tuhoontuomittuina.

Tässä narsisti tai antisosiaalinen tukijoukkoineen ylittää valtuutensa. Sanassa puhutaan Jumalasta viimeiseen asti oikeuden, totuuden, vanhurskauden, hyvän, elämän puolesta puhujana. Tuho on seurausta ihmisen tottelemattomuudesta – nimenomaan tilanteessa, jossa hän ei tajua turvautua Kristuksen sovitustyöhön. Tuho ja tuomio tulee Jumalan käskystä, ei ihmisen. Kristityn, uskovan, kohdalla tästä ei ole kysymys etenkään silloin, kun hän on pyytänyt anteeksi/katunut väärin tekojaan. Hänen kohdallaan Kristuksen veri pesee hänet puhtaaksi kaikesta vääryydestä. Tämän jälkeen kristitty, uskova, on vapaa tuomiosta.

Narsismissa ja antisosiaalisessa oireyhtymässä on kysymys mielen sairaudesta aivan samaan tapaan kuin esimerkiksi skitsofreenisessa mielen jakautumisessa, tilassa, jossa henkilö voi kirkkain silmin kiven kovaan väittää olevansa Pirkko Jalovaara, Jeesus tms. On todella epäselvää, missä vaiheessa tilanne on henkilölle totta hänen mielessään, missä henkilö uskottelee jolle kulle asian olevan näin…

Tuhon rukousten pimeää hedelmää

Hengellisesti katsottuna: Kun henkilö alkaa leikkiä tuhon profetioilla ja ”rukouksilla”, tämä voi joissain tilanteissa aiheuttaa ”itsensä pimeyden” hyökkäyksen. Tästä on itselläni ja joillain tarinansa kanssani jakaneilla kokemusta riittämiin. Kun ihminen alkaa toivoa, rukoilla tai julistaa tuhoa toisen elämään, hän ei ole Jumalan vaan vastapuolen – pimeyden ja sielunvihollisen – asioilla. Hedelmä on senmukainen!

Seuraavassa narsismin ja antisosiaalisuuden tunnusmerkkejä, joista olen löytänyt kiinnekohtia narsistin kanssa tekemisiin joutuneen käymään hengelliseen taisteluun:

Kiusaaja (ja kostaja) keskellämme

kuvaa hyvin narsistista tai antisosiaalista yksilöä.

 • He toimivat systemaattisesti vahingoittaakseen “uhrinsa” fyysistä, sosiaalista, taloudellista tai tunne-elämän voimaa ja näihin liittyvää asemaa.
 • He tekevät näin aina – hyvällä tai pahalla, huomaamattomasti tai julkeasti – sen mukaan, lähteekö uhri heidän leikkiinsä mukaan vai ei.

Olen nähnyt tämän saman ”hengellistettynä”, piilotettuna tuhon julistukseen ja rukoilemiseen. Kirjaimellisesti karismaattisuuden tai valtateologian opetuksen taakse piiloutuvat narsistit ja antisosialliset voita kirota ne, jotka kokevat uhkakseen.

Narsistia tai antisosiaalista yksilö on “kaaoksen tekijä”

Missä he ovat on (ainakin kauempaa tarkastellessa) aina sotku.

 • He luovat ja ylläpitävät tuhon, sekaannuksen ja sotkun ilmapiiriä ympärilleen/ympärillään.
 • He välittävät vain itsestään; muut ovat heille vain objekteja – jotka he katsovat omistavansa hautaan saakka; objektit ovat ja saavat olla vain heitä varten ja heidän käytössään.
 • He eivät ole oikeasti kiintyneitä (ainakaan kiintymyksen tai rakkauden sitein) objektiinsa. ”Objekteilla” on narsistille ja antisosiaaliselle vain esinearvo. Siksi he katsovat oikeudekseen kohdella ”objekteja” esineinä – vaikka heittää seinään, jos siltä tuntuu.
 • Narsisteilla tai antisosiaalisilla on käyttäytymiseensä mielestään täysi oikeus ja hyvä syy. He saavat ympäristönsäkin uskomaan tekojensa oikeutukseen – vaikka ne olisivat vastoin sääntöjä tai lakeja.
 • He kokevat, etteivät ole vastuussa teoistaan: He näkevät syyn muissa, Muuta ”saavat” heidät tekemään niin kuin he tekevät. Syy voi olla narsistin tai antisosisaalisen luonne tai lapsuus – tai vaikkapa demoni.
 • Heillä on taito saada “uhri” suuttumaan. He ovat provokaattoreita. Näin uhrista tulee ihan “oikeasti syyllinen”.

Hengellinen ilmiö voi näyttäytyä samanmuotoisena. Narsisti tai antisosiaalinen voi ”rukoilla” sekaannusta ”vihollisen” (hänen kanssaan eri mieltä olevan) leiriin. Koska uhrit ovat heille vain objekteja, he voivat kylmäverisesti rukoilla vaikeuksia.

 • Eräässä tilanteessa en (taaskaan) elänyt ”elämäni narsistille” mieliksi. Tämä uhosi kovaan ääneen: ”Kohta näet, mitä tästä seuraa.” Koin yhden elämäni omituisimmista ajanjaksoista. Koin, ettei olotilani ole ollenkaan minua itseäni. Lopulta tiukkasin tältä narsistilta: ”Mitä ihmettä sinä oikein touhuat? Se mitä teet, ei tosiaankaan ole Jumalasta!” Rukoustaistelun kautta vapauduin perin kummallisista kiusauksista, joita ei ollut ollut aiemmin eivätkä ne myöhemmin palanneet.
 • Myöhemmin koimme peräti kolmen henkilön voimin toisen omituisen tilanteen, kun rukoilimme täydellistä vapautta elämäni ylle. Kaksi esirukoilijaani ja minä koimme ”pahan läsnäolon”. Kokemus oli hyvin kuvottava. Siinä tajusin, että tosiaan jokin todella paha riepoo tätä ihmispoloa. Vähän ajan päästä toinen puolestani rukoilleista kertoi: ”Koin pahan läsnäolon ja sen, miten XX kertoo sinusta kaikenlaista pahaa.” ja taas toinen: ”XX on tosiaan pimeydessä.” Tämä viimeksi mainittu rukoilija oli joutunut voimakkaasti nuhtelemaan pahaa väistymään luotaan, kun rukoili vapautumistani.
Väkivallan kehä

toimii sekä narsismissa että antisosiaalisessa oireyhtymässä: Tuhoisa ja rakentava käytös vaihtelevat.

 • Kehä on yksi syy siihen, miksi uhri pysyy niin kauan tekijän otteessa.
 • Hyvinä aikoina uhri jaksaa uskoa parempaan, kristittynä rukousvastauksiin, jne. Hyvien päivien muisto kantaa vaikeina hetkinä.
 • Ongelmat palaavat ikään kuin sykleinä – usein entistä pahempana; ilman Jumalan aitoa ja SUURTA ihmettä (jolloin tekijä oikeasti näkee oman tilansa ja suostuu niin Jumalan kuin psykiatrinkin hoitoon) – tilanne säilyy ennallaan.

Minä ja jotkut muut ”hengellisen kentän” suojissa toimivien narsistien uhrit olemme kokeneet tämän seuraavasti:

 • Elämässämme on ollut omituisia, selittämättömiä, vaikeuksien ajanjaksoja.
 • Ajanjaksoille on ollut jokin tunnistettava yhtäläisyys, kuten taloudelliset vastoinkäymiset, vaikeudet ihmissuhteissa tai vaikkapa selittämättömät omaisuuden tai esineiden rikkoontumiset.
  Aiemmin olen kertonut tilanteesta, jossa minun ja perheeni elämässä tuntui kaikki, mihin koskimme, menevät rikki: Vikalistassa oli kaksi autoa, kaksi moottoripyörää, oma ja työpaikkani kirjoitin, kännykkä,tietokone, jne. Viimeisin omituisuus on idioottivarma Abloy-lukko. Tuttavani, joka oli kokenut samanmoista, neuvoi kutsuman papin siunaamaan kotimme. Ilmiöt loppuivat siihen paikkaan.
  Toisessa kirjoituksessani kerroin hajaannuksesta, jota kylvämään olivat omiaan unet. Sekä mieheni että minä näimme samanmoisia unia joko toisen uskottomuudesta tai tulevista riidoista, vaikka silloin meillä oli mieheni työn takia välimatkaa muutama tuhat kilometriä. Jälkeenpäin kuulin yhden ”elämäni narsistin” rukoilleen sitä, että palaisin hänen ”vaikutuspiiriinsä” ja että ”hajaannus tulisi mieheni ja minun välille”…
Ihmisten rekrytointi

tapahtuu usein niin huomaamattomasti, ettei ihminen edes huomaa toteuttavansa jonkun muun agendaa…

 • Rukouspyyntöä  vainotun ”Jumalan voidellun” puolesta, jota vastaan on ”hyökätty”, harva älyää kyseinalaistaa: Totta kai me rukoilemme puolestasi – ja sinua vainovia vastaan! Totta kai me julistamme voittoa sinulle – ja tappiota vihollisillesi! – Mutta onko kukaan tähän ”völjyyn” heittäytynyt tajunnut kysyä, onko moinen Jumalasta? – Vihamiesten siunaaminen on muuttunut narsistin ja antisosiaalisen käsissä kiroamiseksi ja Jumalan tahdon mukainen rukous vastakohdakseen: Kristuksen ruumis taistelee itseään vastaan – ja vihollinen nauttii…

Oikea rukous olisi Jumalan tahdon Sanan mukainen, suoraselkäinen rukous, jossa rukoillaan Jumalan tahtoa tapahtumaan ja Hänen valtakuntaansa tulemaan. Oikea kohde sielunvihollisen valtoja vastaan (ei kuviteltu ihmisvihollinen!!!!).

Narsistin ja antisosiaalisen jäljissä on usein masennus, alentuneisuus ja painostus

Narsisti ja antisosiaalinen jättävät uhrinsa usein varsin huonoon ”happeen”. He ovat syöneet uhrin sisältä päin elämänvoimasta, tulevaisuuden uskosta ja toivosta.
Heräsin omien narsistieni vaikutuspiiristä irtaannuttuani todellisuuteen: Eikö ahdistus olekaan normaali olotila? Olin tottunut sellaiseen. Olin kuullut selitettävän asian hengellisellä taistelulla. Omituisesta olotilasta tuli irtaantumiseni jälkeen poikkeustila, joka silloin tällöin palasi – ja kun se palasi, tiesin että jotain oli meneillään.

Narsisti ja antisosiaalinen eivät halua uhrinsa onnistuvan

Narsisti ja antisosiaalinen henkilö pukevat tämän pahansuopaisuutensa rukouksiin uhrinsa epäonnen puolesta ja/tai profetiaan, jossa ”luvataan” uhrille työttömyyttä, sairautta, onnettomuutta tai kuolemaa.

Joskus narsistilla tai antisosiaalisella on niin suuret luulot itsestään, että he luulevat komentavansa niin Pyhyyttä kuin pahuuttakin. Erästä tuttavaan hänen ”elämänsä narsisti” uhkasi: ”Minulla on valta käskeä pimeyden vallat kimppuusi.” Tuollainen on kammottavaa kuultavaa – varsinkin, kun sanoja kantoi tuolloin evankelistan/paimenen/pastorin titteliä. Ihmettelen syvästi, millä tuo ”hengen ihminen” oikein teologiansa perustelee…  Ihmisellä ei ole Raamatun mukaan moiseen oikeutta!

Miehelleni  ”profetoi” hänen elämänsä narsisti seuraavaa: ”Kun Paul(iin)a on työtön, joudut elättämään hänet.” Olin tuolloin vakaasti työssä ja sain uutta työtäkin edellisen jatkoksi. MUTTA vähän yli vuoden kuluttua noista sanoista tapahtui jotain perin kummallista. Viiden kaupungin yhteinen projekti, johon RAY oli alustavasti luvannut rahoituksen, kaatui ja jouduin työttömäksi. Kuljin epäonnistumisesta epäonnistumiseen. Myös mieheni koki samaa. Mihin koskimmekin, se tuntui muuttuvan kuivaksi erämaaksi. Yrityksiin, joihin meidät otettiin, tuli tappio tappion jälkeen… Kunnes erään uskovan ystävämme rukous sai aikaan äkillisen muutoksen: Hän rukoili (kuten hän sen rukouksessa muotoili) ”jonkin mikä estää” väistymään JEESUKSEN NIMESSÄ JA VERESSÄ!!! Rukouksesta meni vajaa viikko, kun miehelläni oli kolmesta työpaikasta, mistä valita. Myös minä olin saanut töitä hieman aiemmin.

Näillä selkäpiitä karmivilla esimerkeilläni

haluan viestittää sitä, että jos olet narsistin/antisossiaalisen uhri ja taistelet keskellä omituisia vastoinkäymisiä (ja jos ne muistuttavat ilmiöiltään samaa, mitä koit ”livenä” kun olit tekemisissä narsistin/antisosiaalisen kanssa), etsi itsellesi henkilö, joka rukoilee kanssasi vapautusta.

 Adobe Spark (6)

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

8 vastausta artikkeliin “Narsismin hengelliset seuraukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: