Altistuminen pahalle syö ihmisen sisältä tyhjäksi

Tällä kertaa suosittelen luettavaksi toisen tekstiä.

Sain sähköpostiini lukuvinkin – ja muutaman ajattelemisen arvoisen rivin.

“Teos kertoo vaikenemisen vammauttamista virolaisista”, jotka elävät  ”itse itseään retusoivassa maassa”.

Musertavan vahvasti Oksanen näyttää, millaista tuhoa virallistettu valhe ja vaikeneminen aiheuttavat niin yksilölle, ihmissuhteille kuin koko maallekin.

He pettävät sekä toisensa että itsensä

Loputtoman aroiksi terrorisoidut miehet ja naiset myyvät hiljaisuudella ihan kenet tahansa, jos vain pilkistää pienikin mahdollisuus, että kaikkein pahin ei sittenkään toteudu [omalla kohdalla].

– Jollain lailla olosuhteet ovat jäytäneet jokaista rikki.

Kirja päättyy siihen, että “Konttorin” kirjoituskone nakuttaa Virolle harkitun valheellista historiaa. Samalla katoaa myös tulevaisuus, johon voisi itse vaikuttaa jotenkin.

*          *           *

Kriitikko Antti Majanderin kirjoittamassa arviossa Sofi Oksasen uudesta romaanista Kun kyyhkyset katosivat on jotakin tuttua.

Siihen rinnastuvat lukijan mielessä lähihistorian tapahtumat ja nykyinen tilanne eräässä suuressa herätysliikkeessä.

[Kirjoitus on julkaistu Omat polut – etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia sivustolla http://freepathways.wordpress.com/

Itse uskaltaisin samaistaa riveihin hengellisen vallankäytön ilmentymät myös muissa yhteisöissä. Ilmiöllä on samat kasvot ”kyltistä” riippumatta.]

Jossa vaietaan tosiasioista. Jossa muutetaan historia omalla “Konttorin” historiankirjoituksella nykytilanteeseen  sopivaksi. Jossa vielä vähän aikaa sitten erehtymättömän Pyhän Hengen kautta seurakunnassa päätetyt  armoneuvot ”unohdetaan” tai selitetään uusiksi taitavilla kielellisillä tempuilla.

Jossa kukaan ei  rohkene asettua puolustamaan, kun kaveri vierestä joutuu väkivallan, hyllyttämisen, ulossukemisen jne. kohteeksi.

Alistuminen pahalle syö ihmisen sisältä tyhjäksi

Ajattelemisen aihetta antaa myös ”Maijan tarina”  – sekä Maijan tarinan esille nostaneiden naisten kohtelu…

Samoin tässä: Ilmiöllä on samantyyppiset kasvot kaikissa yhteisöissä ja yhteyksissä, joissa on tarve salailuun. Rosvoista tehdään enkeleitä, enkelit saaaan näyttämään rosvoilta.

Tuntuu todella pahalta – Ja kuten olen muutamassa aiemmassa kirjoituksessani harmitellut, tämä jos mikä on huonoa pr:ää uskoville. Miten moni on jäänyt tiepuoleen sen takia, että olemme teoillamme pimittäneet heiltä Jumalan?!

Eikä kysymys ole vain vanhoislestadiolaisuudesta (uskon, että heissä on paljon vilpittömiä kristittyjä – joille tällaisten juttujen esille tuleminen on äärettömän kipeä ja tuskallinen paikka!), vaan salailun kulttuuria on -laisissä, -läisissä, -llisissa!

Johannes kirjoitti: Totuus tekee todellisesti vapaaksi. Toivottavasti opimme vähin erin tunnistamaan ja tunnustamaan totuuden – jotta todellinen valo koittaa elämäämme ja yhteisöihimme.

Alistuminen pahalle syö ihmisen sisältä tyhjäksi – tai niin kuin tuossa kuvassa olevan mustikanlehden rei´ille. Otin viime viikolla mielestäni kauniista mustikanlehdistä kuvan. Huomasin vasta kuvaa työstäessäni, että kuvassa oli myös toukan reikiä. Oikeastaan koko mustikan varpu oli täynnä reikäisiä lehtiä!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Altistuminen pahalle syö ihmisen sisältä tyhjäksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: