Hän elämää kantaa

Mielenkiintoista nähdä ajan kuluminen. Huomasin juuri, että tämä nimenomainen kirjoitus on blogini 200. Itse blogi on 1 v ja 9 kk vanha.

Alun perin blogini oli tarkoitettu opiskelutarkoituksiin. Sittemmin siitä tuli yksi kanava hahmottaa hengellisessä kentässä näkemääni ja kokemaani. Aivan viimeisimmäksi – Jumalan eheyttävän työn myötä – sävyiksi ovat löytyneet Raamatusta nousevat uskon ja rohkeuden sekä Jumalan eheyttävän ja uudistavan työn teemat.

Näiden sävyjen jakamista jatkan. Saamastani palautteesta päätellen (yllätyksekseni blogini on löytänyt myös ulkomaiset lukijat) – ja tukijoukkojeni myötävaikuttamana – jotkut lyhyet ajatukset tulevat olemaan jatkossa myös englanniksi

Entistä enemmän panostan Raamatusta kumpuavien löytöjen jakamiseen.

Yhä vahvempana mielessäni on se, että – oli tilanne nyt tai on ollut millainen tahansa, on aika nousta!

Jesaja 61:1 ilmaisee asian seuraavasti:

”Nouse (masennuksesta ja alennustilasta, jossa olosuhteet ovat sinut pitäneet – nouse uuteen elämään. Loista (Herran kirkkautta), sillä sinun valosi on tullut ja Herran kirkkaus on noussut yllesi.” (Amplif, käänt. PK)

Olen nähnyt omakohtaisesti koettuna ja myös kohtaamieni ihmisten elämässä muun muassa hengellisen/henkisen väkivallan lyöntien jäljet. Nämä jäljet sopivat hyvin Jesajan kirjan kuvaukseen masennuksesta ja alennustilasta, johon henkilö jää kiinni. Tuo kiinnijääminen on ihan normaali reaktio koettuun. Toisaalta se on illuusio.

Usein hengellisen/henkisen/fyysisenkin väkivallan takana on narsisti tai narsistinen henkilö. Hänelle toiset ovat vain välineitä omaan eteenpäinmenoon. Näytelmässä on vain yksi iso MINÄ – narsisti. Sanat ”minä haluan, että menet eteen päin” ovat illuusio narsistin suusta kuultuna; viimeistään siinä vaiheessa, kun narsisti huomaa toisen edistyvän siinä mitassa, että hänen oma asemansa tuntuu uhatulta, hän vetää sanansa takaisin, jos ei paperilla niin ainakin käytännössä.

On kerta kerran jälkeen kamalaa katsoa, millaista täystuhoa eritasoinen hengellinen/henkinen väkivalta saa aikaan. Se jättää jälkeensä enemmän tai vähemmän putipuhtaaksi kalutun ihmisen. Ennen ainakin joillain alueilla vahva ihminen ei jaksa uskoa omaan selviytymiseensä – edes Jumalan kanssa ja Hänen myötävaikuttamanaan.

Narsisti on äärimmäisen hyvä siinä, että saa toisen tuntemaan itsensä huonoksi. Esimerkkinä mustasukkaisuusdraama, jossa mies äärimmäisessä mustasukkaisuudessaan sitoi vaimonsa itseensä – ja syytti jälkikäteen vaimon läheisriippuvaisuutta ongelmista…

Tämä herra tai neiti tai rouva Täystuho estää toiselta kasvun – tosin aina meidän omalla suostumuksellamme.

Näin jälkiviisaana ymmärrän, että olen aivan itse suostunut olemaan ”Kukka kynnysmatto” (tuollainen tarra löytyi takavuosina jakkuuni liimattuna!!! Tarra oli peräisin kynnysmaton alta… Sitä kuinka tarra oli jakkuuni tiensä löytänyt, en tiedä… Vasta myöhemmin ymmärsin tarran viestin: Totta tosiaan, annoin itseni monessa tilanteessa olla kynnysmatto… suostuin kohteluun, johon ei tarvitse suostua.)

Joku löytää jopa hengelisen perustelun kynnysmattona olemiselle, esimerkiksi Jesajan kirjan 53. luvusta, Jeesuksen esimerkistä. Kysymys kuuluu: Onko Jeesus tosiaan käskenyt meidän olla revittävinä? – Vai onko Hän sovittanut haavoillaan meidän syntimme ja voittanut synnin ja pimeyden vallan – josta seurauksena olemme jo nyt jossain määrin vapaita synnin seurauksistakin…? – Meidän tulisi muistaa, kuinka Jeesus antoi kerta kerran jälkeen toisten aliarvioimille ihmisille arvon. Naista, jota syytettiin aviorikoksesta (samaan aikaan kuin toinen osapuoli pääsi pälkähästä…), hän kehotti nousemaan ylöspäin ja katsomaan, kuinka syyttäjät olivat tiessään. Naisen menneisyys oli annettu anteeksi, hän voi kulkea arvokkaana ja pystyssä päin – Jeesuksen seurassa. Jeesus, Jumalan Poika, antoi tälle naiselle arvon ja arvostuksen.

Omasta kokemuksesta ja toisten elämää seuranneena, on helppo tajuta se, miten pysyvästi menneisyyden kokemukset ovat omaa historiaa. Niitä ei yksinkertaisesti voi leikata pois kuin elokuvan pieleenmennyttä otosta tai sen osaa. En voi hypätä joidenkin elämän vuosieni yli – vaikka joskus ehkä haluaisinkin. Helpoimmin niiden kanssa pääsee sinuiksi hyväksymällä tapahtunut, antamalla itselle ja muille osallisille anteeksi – ja muistaa niin Kristuskin on antanut anteeksi väärät valinnat.

Hän tosiaan haluaa nostaa ylös – ja vakuuttaa, että ne vuodet, jotka syöjäsirkka on kalunnut elämässäni/elämässäsi, Hän on voimallinen ”korvaamaan” moninkertaisesti.

… Niinpä niin – voin melkein kuulla narsistien kiristelevän hampaitaan kuullessaan ja nähdessään niiden nousevan, joiden piti olla ajat sitten jo niin pieniä, ettei heistä ikinä enää kuultaisi mitään. Niin, tiedämmehän sen, että narsisti loukkaantuu muun muassa siitä, että joku liukenee hänen vaikutuspiiristään… ja vielä enemmän siitä, että jolla kulla on elämää hänen vaikutuspiirinsä ulkopuolella.

Näissä kuvioissa on hyvä muistaa, kenen omia olemme kristittyinä/uskovina: olemme Kristuksen omia.

On hyvä muistaa, että kirjaimellisesti mikään ei voi käydä Kristuksen ja Hänen arvovaltansa yli. Lue ajatuksella Room 8.

Alla vielä linkki lauluun Hän elämää kantaa (Pahoittelen äänen laatua. Sanoma käy kuitenkin selville) Idea, joka käy selväksi Room 8:sta on: ”Ei kuolemalla, ei MILLÄÄN taivaan alla ole valtaa yli Kaikkivaltiaan”.

Niin – hyvä on muistaa, että tämä nousu ei ole meidän varassamme, vaan Ylösnousseen Kristuksen varassa. Efesolaiskirjeen 1. luvussa Paavali muistuttaa siitä, että sama väkevä voima, joka nosti Kristuksen kuolleista, vaikuttaa myös meissä, jotka uskomme. Tämän tulisi viimeistään vakuuttaa siitä, että jos Jumala on puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: