Ihan sama

Mikä ongelma?

Näin tapaa sopivasti murkkuikäiset juniorit kysyä.

Pieniä kiviä vai vuoria?

Havahduin kysymykseen, jonka Herra tuntui esittävän minulle:

”Olet minun avullani ylittänyt vuoria, nytkö pysähdyt pieniin kiviin?”

Totta – kohtaamani kysymykset olivat paljon pienempiä kuin aiemmat ”vuoret” tielläni – ja noihin pikkuruisiin kiviin oli matkani tyssäämässä.

Raamatussa on muutava vastaavantyyppinen kysymys, jossa Jumalan ihmisten matka näyttää pysähtyvän ”ongelmaan” – joka kauempaa tarkasteltuna on pienempi kuin heidän aiemmin kohtaamansa.

Kiviin kompastunut profeetta

Ensimmäinen esimerkki kiviin kompastuneista vuorten ylittäjistä on profeetta Elia: Elia näyttää – ainakin päällisin puolin rohkeasti – kohtaavan Baalin profeetat Karmelin vuorella. Nähtyään Jumalan ilmestyvän – ja jopa nolaavan – Baalin profeetat ja kannattajat, Elia yhtäkkiä säikähtää kuningatar Iisebelin uhkauksia tehdä Eliasta ”rukkaset”. Elia pakenee henkensä edestä.

Kollektiivinen kompastuja

Toinen – kollektiivinen – kompastuja on Israelin kansa. Nähtyään Jumalan voimallisen ja monitasoisen ”vapauttamisoperaation” Egyptistä, Israelin kansa pysähtyy erämaassa vedettömyyden ongelmaan.

Ja me…

Nyt kysymys meille – sinulle ja minulle:

  • Mistä sinä (minä) tiedät Jumalan auttaneen yli?
  • Missä olet kokenut Jumalan vapauttavan voiman? – Ja…
  • mikä sinut (minut) on nyt pysäyttänyt?

Vaikka tällä hetkellä ajattelisit, että ei elämässäsi ole kummoisia Jumalan ihmeitä tapahtunut, sinulla on kädessäsi Jumalan Sana, Raamattu, jossa kerrotaan..: Eliasta, Israelin kansasta, Jeesuksen seuraajista… ja samastetaan Jeesukseen uskovat heihin.

Me olemme Kristuksessa samalla viivalla. Huomaamme esimerkiksi Hepr. 11:stä ja Jaak. 5:stä: He olivat ihmisiä niin kuin mekin. Jumala toimi heidän elämässään. Miksi ei siis meidänkin elämässämme?

Jeesuksen omien sanojen mukaan me olemme ”Hänen ystäviään”:

”Te olette ystäviäni, kun teette sen minkä käsken teidän tehdä.En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.” (Joh 15:15)

”Te kaikki olette Jumalan lapsia, kun uskotte Kristukseen Jeesukseen. Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastettuja, olette pukeneet Kristuksen yllenne. Yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi.  Ja jos te kerran olette Kristuksen omia, te olette Abrahamin jälkeläisiä ja saatte periä sen, mikä hänelle oli luvattu.” (Gal 3:26-29)

Uskon kautta Kristukseen meillä jokaisella on kansalaisoikeus Hänen valtakuntaansa.

Niin… mikä ongelma?

Luin tässä vastottain erään uskovan kipuilusta Jumalan edessä. Tämä uskova oli tyyliin kohottanut Raamatun taivasta kohti ja sanonut, että sana ei toimi. Aikansa purnattuaan tämä uskova oli ollut havahtuvinaan ajatukseen – ikään kuin Jumala olisi sanonut:

“Kuule, se ongelma ei ole täällä ylhäällä, vaan siellä alhaalla.”

Syyllistikö Jumala kipuilevan uskovan? Syyttikö Jumala tätä uskovaa tämän ongelmistä? – Ei niinkään, vaan kertoo vastauksen kysymykseen: “Mikä ongelma?”

Näin tehdään esimerkiksi Psalmissa 78:

”He eivät pitäneet Jumalan liittoa, eivät taipuneet elämään hänen lakinsa mukaan. He unohtivat hänen tekonsa, ihmeet, joita olivat saaneet nähdä.”Ps. 78:10,11

Sana, jota kohdassa käytetään laista on תורה [toorah], ´laki, ohjaus, ohje´. Kysymys oli israelilaisten taipumattomuudesta elää Jumalan ohjeiden ja ohjauksen mukaan. Samaan hengenvetoon psalmin kirjoittaja jatkaa viittaamalla unohdukseen: israelilaiset unohtivat näkemänsä ihmeet.

”Jumalaan heidän tulee turvautua, muistaa, mitä hän on tehnyt, ja noudattaa hänen käskyjään, jotta eivät olisi kuin isänsä, nuo tottelemattomat ja uppiniskaiset, jotka häilyivät sinne tänne eivätkä pysyneet uskollisina Jumalalle.” Ps 78:7,8

Jakeet samastavat häilymisen puolelta toiselle lain rikkomiseen. Voisiko jakeiden perusteella kirjoittaa niinkin rajusti, että kun Jumala antaa suunnan, meidän pitäisi pitää tuo suunta siitä poikkeamatta – muuten olemme kuin lain rikkojat?

Hän on sama…

Miten monta kertaa minä olen pysähtynyt elämän olojen takia – välillä muuttanut suuntaakin?! Ihan samalla tavoin kuin israelilaiset erämaan laitamilla väitellyt mielessäni Jumalan kanssa, että tämä on tuonut minut erämaahan kuolemaan – vaikka Hän on nimenomaan sanonut vievänsä lupauksia KOHTI!

Samaan tapaan Jeesuksen seuraajat myrskyssä huusivat peloissaan, kun Jeesus oli sanonut heidän menevän toiselle puolelle. Olisiko Jeesus sanonut niin, jos ei olisi tosissaan tarkoittanut?

Samalla tavoin meillekin Jumala on antanut lupauksia Sanassaan. Sanoisiko Hän, jos niin ei olisi? (Vrt. Joh 14: 1-2)

Eikä siinä kaikki: Kun Jeesus teki jotain todella radikaalia – käveli veden päällä – Hänen seuraajansa olivat varmoja, että kyseessä oli aave eikä Jeesus…  Tällä en tarkoita kritiikitöntä “kaiken uskomista” ja vastaanottamista… Toisaalta meidän ei pidä automaattisesti hylätä yliluonnollistakaan – järkemme yli menevää – sen perusteella, että se ei sovi “teologiaamme”. Jumala on Jumala, ja Hänen tiensä kulkevat korkeammalla meidän teitämme ja ajatuksensa meidän ajatuksiamme.

Psalmissa 78 on tämäntyyppinen ajatuksenkulku: “He puhuivat Jumalaa vastaan ja sanoivat:

”Hänkö voisi kattaa pöydän autiomaahan? Totta kyllä, hän iski kallioon, ja vesi virtasi, purojen uomat tulvivat, mutta pystyisikö hän antamaan leipää ja hankkimaan lihaa kansalleen?”” (jj. 78,79)

Luokittelemmeko elämän olot mahdollisiin ja mahdottomiin? Kyllä Jumala voi toimia XX:n ja YY:n elämässä, mutta… Kyllä Hän on voinut toimia Raamatun kirjojen kirjoittajien aikoina, mutta…

MUTTA… eikö Raamatussa sanota, että Hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti?

Miten kummassa ”kehtaamme” “kadottaa” osan kiusallisesta Uuden testamentin tekstistä, sen osan, jossa puhutaan siitä, mikä todistaa Kristuksen elävän keskellämme?

HÄN ON SAMA – eilen, tänään ja iankaikkisesti. Hänen ominaan voimme rohkeasti vedota Hänen nimeensä – ja Sanaansa.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: