Armoa vai suosikkeja?

Tykkään yhdistellä ruuanlaitossa eri aineksia ja mausteita. Onkohan tuo yhdistely siirtynyt tänne blogiinkin?

Nimittäin myös luen mielelläni erilaista hengelliseen elämään liittyvää tekstiä. Ihan vain silkasta mielenkiinnosta.

On niinkin, että sanoin sitten tekstiin ”niin ja amen” tai otan mieluusti etäisyyttä, antaa erilaisen tekstin lukeminen peilauspintaa.

Tänään luin – menestysteologiksikin – luokitellun Joseph Princen tekstiä, josta seuraavassa käännös. Mihin kaverin luokittelemmekin, teksti pistää ajattelemaan:

”Mieti tätä

´Kantaisämme kadehtivat Joosefia ja myivät hänet Egyptiin. Mutta Jumala oli hänen kanssaan  ja pelasti hänet kaikista ahdingoista. Jumala antoi hänelle viisautta, niin että farao, Egyptin kuningas, mieltyi häneen ja uskoi hänen hallintaansa koko Egyptin maan ja oman taloutensa.´ (Apt 7:9-10)”

Kateus vie kalatkin vedestä

Hmm… Niin perin suomalainen ilmiö – keteushan sieltä pilkistää Raamatun lehdiltä! Välikysymys: Miten moni meistä on ”myynyt” veljensä/sisarensa kateuden takia? Saattanut tämän vaikeuksiin siksi, että on sisikunnassaan pelännyt oman paikan tms. menettämistä ja ”varmistanut” sen, että toisen meno pysähtyy?

Oi joi… eihän nyt meidän piireissä tuollaista… Vai voiko sittenkin olla! Vastottain törmäsin puolityhjenneeseen vapaan suunnan seurakuntaan – jossa oli käynyt juuri näin… Ei auttanut mikään positiivisuus, kun ajatteli puoleen (tai allekin) hyvennutta seurakuntaa…Ei yhteisö enää ollut puolitäynnä – se oli PUOLITYHJÄ! Eikä vain ihmisistä, vaan myös elinvoimasta. Tarina tiesi kertoa, että pari yhteisön jäsentä oli kääntänyt muun porukan – ilmeisestikin uhkana pitämiään – yhteisön jäseniä vastaan… ja pakottaneet heidät ”takavasemmalle”… Joosefin veljien kateus siirrettynä suomalaiseen seurakuntaympäristöön… sopii vain toivoa, että takavasemmalle peräytyneet ”tekevät joosefit” – nousevat siellä, missä ovatkin uuteen kukoistukseen – kohti Jumalan heille tarkoittamaa tehtävää ja suunnitelmaa! Yhteisön kohdalla oli todistettu sananlasku: Kateus vie kalatkin vedestä!

Turvaudun Jumalan armoon en suosikkijärjestelmään

Prince kiinnitti kirjoituksessaan huomion Raamatun jakeissamme toiseen seikkaan: Joosefin suoraselkäisyyteen vaikeuksien tullen. Joosef ei tehnyt kompromisseja. Prince tosiaan otsikoi kirjoituksensa: Turvautuminen Jumalan armoon, ei suosikkijärjestelmään.

Oikeastaan virren 275 ensimmäinen säe tiivistää ajatuksen:

”Mä elän laupeudesta ja armon antimista./ En ansainnut mä autuutta, /se tuotiin taivahista./ Tää lohdutus on ainoa:/ mä elän laupeudesta.”

Kysymys on Jumalan armosta, jota emme ansaitse. Yksin ristintyön ja uskon perusteella meille annetusta.

Prince toteaa: ”Suosikkijärjestelmä on toisenlainen. Se nojaa omaan ansioon. Tällöin ihmien yrittää kiillottaa imaa kuvaansa, pitää yllä hyvä-veli-järjestelmää, käyttää välineenä manipulointia, puukottaa selkään ja käyttää kaikensorttisia kompromisseja – saadakseen haluamansa.”

Hmm… Kuulostaa ja haiskahtaa suorastaan narsistiselta!

Prince jatkaa:

”Jumalalla on sinulle parempi tie. Jumalaa satuttaa se, että Hänen kallisarvoiset lapsensa alentuvat loismaiseen elämäntapaan vain mennäkseen eteenpäin elämässä. Kun elät Jumalan armosta, et tarvitse suosikkijärjestelmää menestyäksesi.”

Aivan – Joosef ei pyrkinyt hyötymään ympärillään olevista ihmisistä ei tavan tallaajista enempää kuin vaikutusvaltaisista henkilöistäkään. Itse asiassa Joosef maksoi väliaikaisesti kovaa hintaa siitä, että ei suostunut tuollaiseen elämään. Lopputulos kuitenkin oli, että Jumalan lupaukset Joosefin kohdalla toteutuivat – täsmälleen siinä muodossa kuin hän oli unessa nähnyt. Eivät edes kateelliset veljet, taktikoiva hoviherran vaimo eikä edes vankitoverien ”väliaikainen unohdus” voineet sitä estää.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: