Miten mies vaihtaa oppia kuin paitaa?

 ”Millaisena olisi pidettävä opettajaa, joka muuttaa kurssia 180°  vähän väliä?”

Olen seurannut erään suomalaisessa karismaattisessa kentässä vaikuttavan julistajan opetusta parin vuosikymmenen ajan. Minut sai hämmentyneeksi on se, että viimeisimpien kuuntelemieni opetusten alkuosissa 10 sekunnin välein (!!!) kyseinen julistaja puhui aiempaa opetustaan vastaan.

Olen kirjoittanut ”hengellisen elämän berlusconeista”, heistä jotka vaikeuksien tullen muuttavat taktiikkaa – heille soveliaaseen suuntaan.

Kuulemani julistuksen äärellä minusta tuntui, että siinä oli yksi hengellisen elämän ”berlusconi”.

Muutama vuosi sitten tämä kyseinen mediapastori nimitti

  • Raamattuaan lukevia ihmisiä ”nävertäjiksi”, syytti heitä ylpeydestä ja ”Ussian hengestä”. Tämänhetkisen opetuksen mukaan ”nävertäjät” – liiallisesti Raamattua lukeneet kuivat ja ylpeät – ovatnyt Jumalan asialla: ”Jumalan sana on se vesipuro, jonka äärelle mennä— Ei [ihminen] elä vain leivästä vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta”.
  • onnettomuuksia, sairautta ja työttömyyttä kohtaavia omien syntiensä seurausta kantaviksi. Nyt he ovatkin niitä, joissa  Jumala näyttää voimansa…!

Tämän mahdollistaa sen, että muistimme on niin lyhyt…; muistamme vain viimeisimmät opetukset, emme sitä, mitä on opetettu vuosi tai useampi sitten. Ehkä meidän kuitenkin pitäisi, koska mielestäni antaa julistajasta hyvin kummallisen kuvan, jos julistaja tuosta noin vain muuttaa kurssiaan. On ihan eri asia sanoutua irti julkisesti jostain tietystä asiasta, jonka on huomannut vääräksi ja pyytää anteeksi reilusti ja rehellisesti sitä, että on opettanut asioita, jotka ovat osoittautuneet nykyisen ymmärryksen valossa vääriksi kuin sanoa [kuten tämä mediapastori on todennut], että HÄNEN ei tarvitse pyytää anteeksi, koska HÄN puhuu Jumalan Sanaa… – ja  silti hän niin ja vain muitta mutkitta muuttaa kurssiaan… Eikö tuollaisen pitäisi olla hälytysmerkki jos mikä?

”Paimenen” tunnusmerkkeistä luemme Tiituksen kirjeestä muun muassa:

”Hänen on pidettävä kiinni oppimme mukaisesta, luotettavasta sanasta, niin että hän kykenee myös rohkaisemaan toisia terveellä opetuksella ja kumoamaan vastustajien väitteet.”

Kiinnipitäminen tarkoittaa tässä ´pysymistä`ja ´uskollisuutta´, sitä ettei henkilö heilahtele sinne tänne. Tiituksen luettelo jatkuu muistutuksella, jonka näen hengellisen elämän Berlusconeissa ihan ajankohtaisena: ”

”He väittävät tuntevansa Jumalan, mutta teoillaan he kieltävät hänet.” 

Tiitus kuvailee heitä

  • ”tyhjänpuhujiksi” [ματαιολογος, mataiologos, joiden ´puheissa ei ole sisältöä´],
  • harhaanjohtaviksi [φρεναπατης, petollisia, ´mielen pettäjiä´] ja
  • kurittomiksi [ανυποτακτος, anupatkhos, ´sellaisiksi, jotka eivät kykene alistumaan auktoriteetin alle, subjekteiksi´].

Tiitus kertoo heitä olevan erityisesti ”ympärileikattujen” joukossa. — Mietin olivatko he samantyyppistä joukkoa, jota tapasin nuorena uskovana, Seppo Juntusen innoittamina,… Muun muassa eräs ”parantajapappi”, joka kovasti mieluili Sepon manttelia. Luki kirjoja siitä, kuinka parantaa,… oli hanakka rukoilemaan sairaiden puolesta, järjestämään kotikokouksia aiheen ympärille jne.  Tulos oli korkeintaan kummallinen sekaannus pienissä paikallisissa piireissä… nimittäin jos Jumala ei paranna, niin ei ihminen yrityksillään pysty siihen mitään tuomaan! Uskon, että tuon yritteliään parantajakandidaatin suurimpia motiiveja oli saada PARANTAA… ”ihan itse”…

Niin, suurimpia tragedioita näiden omatekoisten ”Jumalan valtakunnan” suurlähettiläiden kohdalla on se, että he

  • ovat itse tyhjiä… koska Jumala ei sitoudu sellaiseen, mitä ei tunnusta omakseen… He saavat aivan hyvin hyppiä ja huutaa, pyytää tai vaikka repiä vaatteensa Baalin profeettojen tavoin.
  • he loppupelissä jättävät myös kuulijansa tyhjäksi. Jos he eivät ole aidosti sitä, mitä sanovat edustavansa, he eivät voi jakaa eteenpäin ”voitelua”, jota ei ole olemassa.
  • he ovat varsin usein myös ”tottelemattomia” ts. he eivät [siitä huolimatta, että edellyttävät oman voitelunsa kunnioitusta ;)] asettumaan ”auktoriteetin” alle ts. heistä tulee villejä ja vapaita suhteessa aikaisempaan yhteisöönsä [jota he mieluusti nimittävät kuolleeksi ja hengettömäksi… todellinen syy usein on, että yhteisö on yrittänyt saada rajoja heidän toiminnalleen… ts. he eivät asetu edes kuuluttamansa ”profeetallisen” tai ”paimenen” arvovallan alle”, vaan pahimmillaan yrittävät ylittää kaikki mahdolliset rajat vetoamalla siihen, että ”Jumala luo uutta/on sapatin herra”…]
  • he johtavat toisiakin harhaan…

Tosin, harhaan ei voi johtaa, jos ei ole harhaanjohdettavia. Itse asiassa Raamattu varoittaa siitä, että meidän jokaisen kristityn tulisi kasvaa täysi-ikäisyyteen sillä tavoin, että emme ole opin tuulten – emmekä näiden tuuliviiriopettajien heiteltävinä, vaan syvästi juurtuneet Kristukseen ja Hänen Sanaansa.

Kun niin teemme, meistä tulee niitä, jotka pysymme Sanassa – ja kykenemme ohjaamaan toisia kohti täysi-ikäisyyttä. Tuohon tarvitsemme matkan mittaan syvenevän yhteyden Kristukseen ja Hänen Sanaansa, luottamuksen Häneen, että olemme Hänen voitelemiaan, ihan jokainen – ja että voimme rakentaa Kristuksen ruumista niillä lahjoilla, joita MEILLÄ on. Emme olekaan niin riippuvaisia ”ihmeopettajista”, vaan Kristuksesta ja Hänen Sanastaan.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: