Opettaako Raamattu ”tasokristillisyyttä”?

Yliluonnollinen taso?

Minusta mediapastorin opetus muistutti enemmän  tietokonepeliä Persian prinssi, jota poikani pienempinä/nuorempina pelasivat. Pelin idea on selviytyä esteistä ja voittaa viholliset ja siten päästä tasolta toiselle. Kun peliin lisätään vielä yliluonnollinen elementti  (yliluonnolliset voimat, joilla prinssi selviytyi eteenpäin tiukan paikan tullen) olemme itse asiassa mediapastorin opetuksen ytimessä.

  • Onko tosiaan niin – niinkuin mediapastori väitti – että arjen rukoukset ovat lihallisia, eivätkä ollenkaan Hengestä syntyisin?
  • Onko tosiaan niin, että kristityn elämä on Persian prinssin tapaista tasohyppelyä kohti Hengen sfäärejä?

Niin kristityn elämässä kuin siihen liittyvät elementeissä, kuten synnintunnustuksessa, rukouksessa ja Pyhän Hengen täyteydessä, on mediapastorin mukaan näitä tasoja. 

Siunattu konkreettinen

Jos arjen rukoukset ovat lihallisia, minkä ihmeen tähden Kristus kiinnitti huomiota niinkin arkisiin asioihin kuin viiniin Kaanaan häissä, jonkun sairauteen tai kuolleeseen omaiseen? Miten häntä kosketti niin syvästi suru, tms.? Minkä tähden Hän näki ”vaivaa” pelastaakseen uskonnollisen eliitin syrjimiä ja halveksimia, ”tavallisia” ihmisiä? Niin ja minkä tähden Hän opetti rukoilemaan: anna meille meidän jokapäiväinen leipämme. 

Lihallisia Uusi testamentin mukaan ovat mielihalut ja teot, jotka sotivat Henkeä ja Jumalan tahtoa vastaan – itseasiassa riippumatta siitä, pukeutuvatko ne hengelliseen kaapuun vai eivät –  eivät suinkaan arjen rukoukset! 

  • Hengelliseen kaapuun puettu rukous voi olla lihallinen, silloin kun se tuottaa riitaa, toraa tai vaikkapa saa aikaan alemmuutta ylenmääräisen ”hurskauden” rinnalla.
  • Jumalan mielenmukainen rukous ja paasto on hyvin konkreettinen – jopa arkinen: Epäoikeudenmukaisuuden ja vääryyden lopettamista, oikeuden ja totuuden esiintuomista.
  • Konkretia ulottuu konkreettisen Jumalan palvelemisen seurauksiin: seurauksena on henkinen, hengellinen ja taloudellinen siunaus! 

Erityinen sivuvaikutus

Hengen elämä vaikuttaa olevan vaeltamista Hengessä, juurtumista  Kristukseen sekä kasvamista Hänessä ja Häneen - ei sfäärejä, kokemuksia tai tasopomppuja (vaikka joskus voi tuontyyppistä tapahtuakin).

Myöskään armoitukset tai virat eivät perusteiltaan näyttäisi olevan ”tasovirkoja” vain ”erityisille” voidelluille, vaan ytimeltään Kristukseen tähtääviä palvelutehtäviä. Näyttää jopa siltä, että ensimmäiset – voimakkaatkin – kristilliset julistajat ja vaikuttajat eivät halunneet itseensä ”erityisen voidellun” leimaa, vaan antoivat kunnian ennen muuta Jumalalle. Oikeinnähtyinä ja -ymmärrettyinä ilmiöt, jotka tänä päivänä nähdään ”erityisen voitelun” tai ”tason” merkkeinä olivat ikään kuin ”sivutuote” ja ”seurannaisvaikutus”: Niiden oli määrä seurata julistettua Sanaa! (Mk 16:16)

Sykähdyttävä tavallinen

Itseäni on sykähdyttänyt Matt 10:(7-)8: Kristuksen tehtävänanto seuraajilleen:

”–julistakaa: ’Taivasten valtakunta on tullut lähelle.’ Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa spitaalisia ja ajakaa pois pahoja henkiä. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.”

Nämä, jotka lähetettiin, olivat ”tavallisia tomppeleita”, kalastajia – ilmeisesti ei kovinkaan oppineita tai hengellisille vuorille kivunneita. Heidät Jumala valitsi – Paavalin sanoin, saattaakseen viisaat häpeään ja näyttääkseen kirkkautensa saviastioissa.

”– meillä on siis täysi oikeus astua sisälle kaikkeinpyhimpään, koska Jeesus on uhrannut verensä ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon — hänen ruumiinsa — kautta. Meillä on suuri ylipappi, jonka haltuun on uskottu Jumalan koko huone. Astukaamme sen tähden Jumalan eteen vilpittömin sydämin ja varmoina uskossamme, sydän vihmottuna puhtaaksi pahasta omastatunnosta ja ruumis puhtaalla vedellä pestynä. Pysykäämme horjumatta tunnustuksessa ja toivossa, sillä hän, joka on antanut meille lupauksensa, on luotettava. ”

 

”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen 20 ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt 28:19,20)

 

 

 

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

One thought on “Opettaako Raamattu ”tasokristillisyyttä”?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: