Kaikella on aikansa

Seuraava sopii kategoriaan ”Taivaan ajantasa ja rukousvastauksia” kuin nakutettu.

Olen kieltämättä elänyt mielenkiintoista syksyä. Voisiko tätä sanoa jonkinlaiseksi murrokseksikin.

Mielenkiintoista – mutta ei välttämättä helppoa. Kun uusi syntyy, se ei tapahtu kivuitta tai taisteluitta. Siinä jumittaa niin vanha – kuin hengelliseltä kannalta katsoen – varmasti myös ”vastapuolikin”. Kuten Jeesus sanoi: Varas on tullut varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan; Hän on tullut antaakseen meille yltäkylläisen elämän. Enempää vanha kuin sielunvihollinenkaan ei rakasta sitä, että elämä avartuu ja menee eteen päin.

”Synnytyskipujen” keskellä on ollut mielenkiintoista huomata, miten asiat tulevat eteen useammalta taholta niin, että alan aavistella niissä olevan ”johdatuksen poikasta” ja ounastelen olevani ajatuksissani oikeilla jäljillä.

Ennen kuin jatkan, pari sivuhuomautusta: Olen matkan varrella törmännyt kahteen ilmiöön, joista haluaisin pysyä mahdollisimman etäällä:

1) Kateus. Sanotaan, että kateus vie tuhkatkin pesästä. Ehkä niin. Mutta ainakin kateus vie ilon. Silloin, kun toinen voi hyvin, menee eteenpäin, meidän pitäisi olla mieluummin iloisia kuin alkaa toivottaa (edes mielessämme) huonompaa onnea tai sitä, että kyllä se siitä tasaantuu 😉 – tai pahimmassa tapauksessa alkaa kampittaa toista kumoon. Toinen – ehkä tuolle eteenpäinmenijälle suotuisampi – tapa on, että jupisemme ja urputamme mielessämme sitä, kuinka toisella menee hyvin ja itsellä huonosti. Verenpaine nousee ja ilo katoaa.

2) Ihmeillä oman aseman ja oikeassaolemisen pönkittäminen. Olen sanonut, että hengellisessä kentässä ei tulisi mennä eteen päin CV:n avulla – ei edes sen hengellisen CV:n. Tämä ei johdu kateudesta, vaan siitä kummasta huomiosta, jonka olen tehnyt matkan varrella, että meillä on uskovinakin kumma hinku lähteä kilpailemaan keskenämme. Jälleen kerran – tuo vie ilon mennessään! Toisaalta voi tulla kiusaus pönkittää omaa asemaa ja oikeassaolemista kokemuksilla – pahimmassa tapauksessa alamme tietoisesti etsimään (ja joissakin tapauksissa keksimään!) kokemuksia ja perusteluita asemalle tai oikeassaolemiselle.

Muistuttaisin näiden kahden kilpailuhenkisen kohdan äärellä maratoneja harrastaneen tuttavani kommentista veteraanikisoista:

”Siellä on, sanoisinko, enemmän pilkettä silmäkulmassa. Ei niinkään kilpailla toista vastaan, vaan yritetään parantaa omaa suoritusta.”

Ehkä meidän pitäisi kristittyinä ottaa oppia noista veteraaneista. Kilpailla Paavalin sanoin toinen toistemme kunnioittamisessa.

Pitkän esipuheeni syy on siinä, että haluan korostaa seuraavan kertomuksen äärellä sitä, että en näillä arjen ihmeiksi ja Herran huolenpidoksi näkemieni asioiden äärellä halua pönkittää enempää oikeassaolemista kuin laittaa toiselle samaa kaavaa rasitteeksi. Muistaa tulisi, että Herra toimii jokaisen meidän kohdalla persoonallisella tavalla. Olemme jokainen yhtä arvokkaita.

Olen leikkisästi nimittänyt itseäni ”joosefunennäkijäksi”, koska joskus Herra näyttää rohkaisevan unien kautta. [Psykoanalyytikko voisi nähdä niissä ehkä muutakin symboliikka. Joka tapauksessa, jotkut unet näyttävät viittaavaan johonkin tapahtumaan elämässäni. Silloin, kun tapahtuma on käsillä, ymmärrän, mistä oli kysymys.] Viikko sitten näin unen, jossa näin hyökyaallon tulevan kohti. Todentuntuisesti, realistisesti unessa totesin, että en osaa uida kovin hyvin ja pyysin miestäni uimaan kanssani. Uni jatkui lupauksella, että syksyn aikana asiat ratkeavat. Seuraavaksi olin korkealla mäellä. Aalto oli mennyt menojaan ja katselin järveä kilometrien päässä. Järvi oli rauhallinen, ilman uhkaa.

Itse asiassa ei mennyt kuin kaksi päivää siitä, kun aalto – eli vietävä ahdistus – iski päälle. Tuttua sikäli, että olen useaan otteeseen rukoillen taistellut asioita ”läpi”. Kokemuksesta tiesin, että rauhaa ei tule ennen kuin asiat ovat sillä mallilla, kuin niiden pitää olla.  Tänä aikana tapahtui kaksi merkillistä asiaa. Tässä huomaamme, että Jumala joskus kirjaimellisesti osoittaa olevansa JUMALA. Nimittäin eilisaamuna sähköpostiini oli tullut ilmoitus, että henkilö Afrikassa (!) oli kokenut rukoilla asioideni puolesta viikon verran. Sähköposti sisälsi lyhyen rohkaisun sanan tilanteeseen. Tänään – yhtäkkiä – iltapäivällä olotila oli tiessään. Samoihin aikoihin sain toisen rohkaisun – tällä kertaa ”korvamerkityn” sanan afrikkalaiselta pastorilta, toisesta maasta kuin tuo edellinen. Sanoma oli sinällään klassinen, jollaisen voi kuulla karismaattisissa tilaisuuksissa: ”Täällä on tänään joku…” Korvamerkkinä oli viittaus raamatunkohtaan, jonka olin vastikään lukenut, joten tiesin sanoman koskevan itseäni. Se sopi täsmälleen näkemääni uneen:

”Jokaisella ongelmalla on elinkaari. Sillä on loppu. Jumala haluaa sanoa jollekin täällä tänään: Sinun ongelmasi loppu on tullut. Sinä olet taistellut pitkään. Minä otan asian hallintaani nyt. Minä sanon sinulle tänään: ne ”egyptiläiset”, jotka sinä näet nyt, niitä et näe enää. Laita merkille tämä päivä…”

Hassua, että olin vähän aikaa aiemmin lukenut kohdan siitä, kuinka Jumala vapautti kansansa egyptiläisistä eivätkä he näitä enää nähneet… 🙂 Kolmas hassu asia oli, että edellisenä syksynä eräs ystäväni sai rukoillessaan ”kumman näyn”. Olin siinä laittamassa merkkiviiriä pystyyn – syksyllä sulan maan aikaan. Merkkiviirihän Raamatussa kuvaa Jumalan voiton merkkiä. Ja sattumoisin tämä englanniksi tullut sanoma sisälsi juuri tuon sanan…

Niin, en tiedä, mitä ovat sinun ”egyptiläisesi”, mikä on murheesi tai ongelmasi… Haluan kuitenkin rohkaista tuon oman ”johdatuskertomukseni” avulla myös sinua:

Jumala on lopulta jopa yksityiskohtiin menevä Jumala, joka osoittaa olevansa tilanteen Herra..png

Hän haluaa rohkaista, että Hän on tilanteen tasalla – juuri silloin, kun ei tuntuisi ”siltä”!

Joskus odottavan aika on pitkä. Odotus voi kestää vuosia. Minulla oli tuon viikonkin kanssa kärvisteltävää.

Kuten tämä afrikkalaine pastori sanomansa päätti: Sano suuri amen! Niin tosiaan mieleni tekee sanoa =)!

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: