66. Ihmeillä vai ilman

Minusta tuntuu, että meillä kristityillä on puheenaolevasta aiheesta kaksi äärimielipidettä – ikään kuin on-off -asennot:

Joko: ”Ei minun elämässäni mitään ihmeempää tapahdu…” (melkein off-asento)

tai ”Ei, jei, ihmeitä ei tapahdu…” (täysin off-asento)

tai sitten: ”Minun elämäni on yhtä ihmettä… Eilenkin, kun kävin tuossa lähikaupassa, niin…” (täysin on-asento). Toisten elämä näyttää olevan yhtä ihmettä.

Meidän pitää olla näiden ihmeidenkin kanssa rehellisiä – ja realisteja: Nähdä, että Jumalan käden jälki näkyy elämässämme; emme edes hengittäisi ilman Hänen huolenpitoaan. Näin ollen voimme nähdä Jumalan kädenjäljen luomakunnassa varsin monessa paikassa: Voimme nähdä yhtä lailla päivittäisen toimeentulon kuin sairaalan hoitohenkilökunnan tai yhteiskunnan tukiverkon siunauksena ja huolenpitona, joka tulee loppu perin Ylempää. Toisaalta meidän ei kannata liioitella: lähteä ”ihmehössötykseen”, jossa näemme merkkejä siellä ja merkkejä täällä; emme saa väärällä tavalla etsiä johdatusta liikennevalon vaihtumisessa, etc. 1)

Esimerkiksi kertomus Eliasta Jumalan kohtaamana kertoo hyvin tästä, että Jumala voi olla melko toisenmuotoinen kuin me olettaisimme: Elia ei kohdannut Jumalaa myrskyssä eikä tulessa – vaan hiljaisessa tuulen hyminässä. Niin tuli kuin tuulikin ovat Pyhän Hengen vertauskuvia – ja voima on yksi Jumalan ominaisuus. Jumala olisi siis aivan hyvin voinut ilmestyä niin myrskyssä kuin tulessakin – mutta ei Hän ilmestyi nimenomaan Elialle hiljaisessa tuulen hyminässä.

Miksi? – Ehkäpä siksi, että Jumala tiesi, että Elia tarvitsi juuri tuollaista kohtaamista. Eikö meidänkin pitäisi uskaltautua luottamaan siihen, että Jumala kohtaa myös meidät ”oikealla tavalla”, joka ei välttämättä ole sama tapa kuin tapa, jolla hän kohtaa jonkun muun, mutta se on se tapa, jolla Hän haluaa kohdata meidät?

Lauletaanhan eräässä hengellisessä laulussa: ”Tulkoonpa hiljaa tai myrskyn lailla, voimaasi tarviin, Jumalain.” Todellisuus on se, että tarvitsemme kuitenkin Hänen voimaansa.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: