59. Palomuureja ja viruksia

Tietokoneeni palomuuri alkoi herjaamaan troijalaisista. En ollut riittävän valveilla asian suhteen, vaan tulin ainakin jonkin pöpösen päästäneeksi koneeni sisuksiin sillä seurauksella, että koneeni ohjelmistot olivat muutaman päivän jälkeen entiset.

Pohtiessani tämän päivän hengellistä kenttää olin löytävinäni yhtäläisyyksiä kokemaani varsin arkiseen asiaan; olemme tänä päivänä yhtä vähän valveilla hengellisen ilmiöiden suhteen kuin minä troijalaisvaroituksen suhteen.

Väitän, että olemme päästäneet seurakuntiimme sitä, mistä niin kovasti varoitamme: new age -sävytteistä opetusta.

Seuraavassa esimerkkejä

´Hengellinen parantuminen/henkiparannus´tarkoittaa energian siirtymistä sitä tarvitsevalle henkilölle.´Hoito´ toimii ruumiiseen, mieleen ja henkeen, jotka nähdään kokonaisuutena; niiden täytyy olla sopusoinnussa, mikäli mielimme olla terveitä. Jos kyseessä on ´erillinen parantaja´, parantajan täytyy asettaa kätensä sellaisen henkilön päälle, johon halutaan kanavoida ´Korkeimman´energiaa.1

Nämä ”kanavoijat” tunnustavat, että parantuminen ei tule heistä, vaan heidän kauttaan. He puhuvat jopa siitä, että aina ei tarvitse ”kanavaa”, vaan rukous riittää. He jopa ovat sitä mieltä, että he ovat turvassa pahuuden voimilta, koska Psalmissa 23 sanotaan, että ”Herra on minun paimeneni” tai

Seuraavaan he luottavat:

”Ole hiljaa, ole kärsivällinen, ole avoin Jumalan edessä.

Luota siihen, että hän haluaa olla yhteydessä sinuun ja kertoa sinulle, mitä hän toivoo, ja hän haluaa auttaa sinua toteuttamaan hänen tahtonsa.

Älä kiusaa Jumalaa tai koettele häntä.

Hyväksy mieluusti Jumalan tahto. Hän tietää parhaiten.”Sinun tahtosi, ei minun, tapahtukoon.” Luota Jumalan viisauteen.

Pyydä Jumalan apua. Älä neuvo, mitä hänen pitäisi tehdä.

Anna Jumalan puhua Sanansa kautta. Lue hengellisiä ja uskonnollisia kirjoja, kuten Raamattua, ja opi voittoisan elämän säännöt.

Tuohan on kuin parhaastakin hengellisestä puheesta karismaattisessa seurakunnassa!

Kuitenkin juuri tuossa samassa yhteydessä puhutaan uuden ajan (new age tai new era) koittamisesta. Tosin tuossakaan ei ole suurta eroa tämän päivän karismaattiseen julistukseen – koska sielläkin luvataan uuden ajan koittamista; puhutaan uudesta ilmoituksesta ja uudesta (hengellisestä) tasosta, jolle ihmiset nousevat.

Seuraavat ohjeet annetaan hengellisen elämän syventämiseen:

  1. Säännöllinen osallistuminen kirkon/seurakunnan/tai sellaisen hengellisen organisaation toimintaa, joka sinua miellyttää.
  2. Lue säännöllisesti sinua innoittavaa kirjallisuutta
  3. Mietiskele säännöllisesti
  4. Rukoile säännöllisesti tai harjoita ´hengellistä vakuuttamista´(ehkä uskon sanat olisivat tätä)
  5. Hae apua/tukea toisilta (sielunhoitajat, etc.)
  6. Liity rukousryhmään tai ryhmään, joka noudattaa 12 askeleen ohjelmaa

Ajatelkaa! New agerit antavat tällaisia ohjeita! Eivät he tule luoksemme musta raamattu kourassa, loitsuja lukien. He neuvovat rukoilemaan ja käymään kirkossa. He puhuvat meidän kristittyjen termein. Ainoa ero, mikä näyttää olevan, on että kristinuskon raja on häilyvä.Puhutaan paljonkin parantumisesta, tekniikoista, hyvinvoinnista. Sen sijaan ei enää puhuta ristiinnaulitusta Kristuksesta, lunastajasta ja syntien sovittajasta. Ei puhuta Pyhästä Jumalasta, jonka tulisi olla ainoa Herramme.

Samalla tavoin new age -sävytteinen opetus on tullut osaksi (erityisesti!) karismaattista kenttää.

Uskosta on tullut hyvin paljon omaa/voidellun julistajan/välittäjän kokemusta korostavaa. Tilaisuuksissa kehotetaan avoimuuteen ”Pyhälle Hengelle”. Usein (LIIAN usein!) kehotetaan kritiikittömyyteen ja luvataan, että ´pyhässä ilmapiirissä´ei voi olla läsnä paha: ”Kun pyydän enkeleitä seurakuntaani, kaikki ovat turvassa.” (Näin minulle sanoi eräs henkilö!)

Hyvänen aika! Me olemme tuollaisessa opetuksessa lähellä taikauskoa! Luettu psalmi tai rukous on meille amuletti, joka suojelee pahalta. Julistaja/profeetta on meille ´kanava´, johon sokeasti luotamme – ymmärtämättä, että new ageritkin uskovat voiman/sanoman välittämiseen. Uskoisin, että syynä tähän on se, että näemme vihollisen väärissä paikoissa: Syytämme niitä, jotka ovat yrittäneet varoitella ilmiöiden epäraamatullisuudesta, uskonnollisuudesta ja oikeiden uskovien vainoista, samalla olemme päästäneet seurakuntiimme runsaan määrän ´troijalaisia´ja muita tuholaisia, jotka nakertavat hengellistä elämää yhtä salakavalasti ja petollisesti kuin troijalainen tietokonettamme!

Uskaltaisin sanoa, että mistä ikinä puuttuu ristiinnaulitun Kristuksen julistaminen ja sanoman mukainen elämän muutos (usko), pysyisin kaukana moisista parantamismenoista.

Tämän ajan karismaattisuus on tehnyt hännästä pään ja päin vastoin. Evankeliumit – joihin niin kärlläästi vedotaan – kertovat, että ihmeet ja tunnusteot seuraavat julistettua sanaa, ei päin vastoin.

Kaikki epämääräinen aineisto pitäisi joutua seurakunnissamme ”hengellisen palomuurin ja virustentorjuntaohjelman” – raamatullisen ja opillisen arvioinnin syyniin. Meidän pitäisi berealaisten tavoin opetella tutkimaan, onko kirjoitettu niin!

1http://www.1stholistic.com/prayer/hol_spiritual_healing.htm_220511

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: