51. Minulle kaikki, heti, NYT?

Pysähdyin viikonloppuna arkisen työni keskellä hetkeksi miettimään maailman menoa. Pysähdyin miettimään, kuinka meille tarjotaan menestystä, rikkautta, onnea ja hyvinvointia niin maailman kuin usein myös hengellisyydenkin markkinoilla. Myynnin ja markkinoinnin rekrytoinnissa usein luvataan muhkeat bonukset huipputyypille, joka on riittävän ahne ja tuloksennälkäinen. Hengellisessä kentässä annetaan yllättävän samantyyppisiä lupauksia: Kun annat koko elämäsi Jeesukselle, et ole köyhä etkä kipeä.

Olen kokenut matkan varrella monta asiaa, joita ei voi selittää muuten kuin siten, että ne ovat tulleet jotakin muuta kuin pelkästään inhimillistä kautta: rauhaa ja lepoa rauhattomuuden ja turvattomuuden keskellä, yliluonnollista asioihin puuttumista elämän vaikeissa kurveissa, jne. – ja mikä tärkeintä: Raamattu kertoo yliluonnollisesta Jumalasta, joka yhä tekee työtään. Siksi en kyseenalaista yliluonnollista Jumalaa, vaan pikemminkin sitä, kuinka Häntä ”markkinoimme”.

Olen nähnyt riittävän monta ihmistä, jotka ovat joutuneet kriisiin uskonelämässään, kun tuo markkinoitu ”juttu” ei ole toiminutkaan heidän elämässään; he ovat yrittäneet tehdä kaiken niin kuin puhuja/ suosittelija on sanonut, mutta tulokset eivät ole olleet samanlaisia:

  • vaikka kuinka olen puunannut sydämeni nurkkia ja olen kiertänyt voideltujen rukoilijoiden luona,  en ole alkanut puhumaan kielillä
  • vaikka olen yrittänyt elää hyvin, ilman tietoista syntiä, silti sairastun vakavasti – Mikä eämässäni on vialla?
  • vaikka olen tunnollisesti antanut kymmenykset – ehkä enemmänkin – kolehtihaaviin tai muuten valitsemaani kohteeseen, en ole saanut moninkertaisesti takaisin

Kaikkein pahinta on vaatimus! Minun pitää sitä, minun pitää tätä… ennen kuin Jumala suostuu tekemään asioita elämässäni!

Opettaako Raamattu noin? Onko uskomme perusta ihmisten suoritukset?

”Te mielettömät galatalaiset, kuka teidät on lumonnut? Asetettiinhan teidän silmienne eteen aivan avoimesti Jeesus Kristus ristiinnaulittuna!

Vastatkaa vain tähän kysymykseen: saitteko te Hengen tekemällä lain vaatimat teot vai kuulemalla ja uskomalla evankeliumin?

Kuinka voitte olla noin mielettömiä! Te aloititte Hengen varassa. Pyrittekö nyt päämäärään omin avuin? —

Lahjoittaako Jumala teille Hengen ja antaako hän voimatekojen tapahtua teidän keskuudessanne sen tähden, että te noudatatte lain käskyjä, vai sen tähden, että te uskotte kuulemanne evankeliumin?”

Tietenkin elämämme tulee kirkastaa Herraamme Jeesusta Kristusta! Paavali nuhtelee korinttilaisia heidän moraalittomuudestaan ja kovuudestaan. Johanneksen Patmos -saarella saamassa näyssä Tyatiran seurakunnassa vedetään tilille niitä, jotka ovat sallineet vääryyden tapahtua. Samalla tavoin vanhimpien ja paimenten kriteerit on kirjoitettu Paavalin ”paimenkirjeisiin”.

Silti ensimmäisissä kristillisissä seurakunnissa ei ole pantu (ainakaan Uuden testamentin opetuksen mukaan) lain iestä uskovien niskaan – etenkään suoraan verrannollisena rikkauteen, menestykseen ja hyvinvointiin!

Päin vastoin Uuden testamentin opetuksessa on hyvin kevyesti tukea tämän päivän menestyksen saarnaajille.

Luin vastoittain mielenkiintoista aineistoa siitä, kuinka herätys on ns. kolmannessa maailmassa, jotka ovat taloudellisesti ellei nyt takapajuloita niin ainakin niissä on vauraus jakautunut hyvin epätasaisesti, – ja taas meidän mielestämme kehittyneissä maissa, kuten Hollannissa maahanmuuttajien parissa.

Ajatellaanpa, että kurvaat seurakuntasi pihaan uuden uutukaisella autollasi, uudessa puvussasi ja ranteessasi hieno kello, kainalossasi parempi puoliskosi, jota voit esitellä niin maallisessa kuin hengellisessä mielessä. Minkä seurakuntasi ulkopuoliset ajattelevat olevan hymysi salaisuus? Blogisti veikkasi, että salaisuutenasi pidettäisiin ulkonaista menestystä.

Ajatellaanpa sitä vastoin, että kärsit monenlaisista ja monentasoisista vaikeuksista elämässäsi, ajat hieman kurjistuneessa kunnossa olevalla autolla, elämässäsi on sairautta ja kärsimystä – ja silti säteilet. Mitä luulet seurakuntasi ulkopuolisten ajattelevan ilosi salaisuudesta? Luulenpa blogistin lailla, että he pitävä sinun kohdallasi yliluonnollista selitystä uskottavampana kuin tuossa rikkaammassa vaihtoehdossa.

Itse asiassa minulla on kerrottava omakohtainen esimerkki: Etisen asuinpaikkani nuori seurasi elämääni, jossa oli tuolloin monenlaista vaikeutta ja ahdistusta. Nuori oli sanonut äidilleen nuorekkaan suoraan: ”Tuo nainen vain hymyilee, vaikka sen elämä on päin h****:iä.” Tuohon aikaan kirjoitin paikkakuntani lehteen kirjoituksen Kriisistä kriisiin, jossa viittasin psamistin ajatukseen, jonka mukaan ”vaikka minä kulkisin kriisistä kriisiin, Herra antaa minulle voiman elää” (Amplifiedin mukaan). Tuon nuoren äiti tuli uskoon muun muassa elämäni todistuksen kautta, sitä myöten myös hänen miehensä.

Samalla tavoin sain auttaa useita ihmisiä omien vaikeuksieni keskellä ja nähdä rukousvastauksia heidän elämässään – vaikka oma elämäni oli ahtaalla. Jossakin vaiheessa kysyin Jumalalta tiukkaan sävyyn samoja miksi -kysymyksiä kuin edelläolevat:

  • Miten on mahdollista, että muut saavat rukousteni kautta avun elämäänsä – ja minä kituutan ongelmineni päivästä toiseen?

Pohdin sitäkin, että ehkäpä tuo oma hädänalaisuuteni sai aikaan myötätunnon ja myötätuntoisen rukouksen näiden avun saaneiden elämää kohtaan – ja ehkäpä he tosiaan elämäni kautta saivat rohkeutta.

Sitä paitsi en ole yhtään niin vakuuttunut, että vaikka 7 miljoonan lottopotti osuisi kohdalleni, olisikohan minussa kanttia tosiaan elää vain koroilla ja antaa koko muu hyväntekeväisyyteen? Pitäisinkö lupaukseni Jumalalle myös silloin, kun saisin kaiken (tai runsaasti siitä), heti, NYT?

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: