”Siunatkaa, älkää kirotko.”

Jeesus Kristus opetti siunaamaan – jopa sellaisia ihmisiä, jotka vihaavat meitä.

Mitä siunaaminen tarkoittaa? Entä kiroaminen? Tarkoittaako siunaaminen sitä, että hyväksyn kaiken ympärilläni – silloinkin, kun se selvästi rikkoo Raamattuun kirjoitettua, selkeää Jumalan tahtoa vastaan? Kohdistuuko siunaaminen tekoihi, yhtä lailla kuin ihmiseen?

Siunata -sana tarkoittaa Uudessa testamentissa ´kiittää, puhua hyvää´.  Sanaa käytetään tilanteessa, jossa Jeesus siunaa lapsia kuin opetuslapsiakin ja tilanteessa, jossa Jeesus asettaa ehtoollisen ja siunaa leivän ja viinin.

Siunaaminen on ihmisten siunaamista, ei välttämättä tekoihin yhtymistä. Siunaus ei sulje pois totuuden puhumista eikä sitä, että uskallamme tarttua epäkohtiin työyhteisössä, yhteiskunnassa tai seurakunnassa. Jeesus, Vanhan testamentin profeetat ja apostolit toivat esiin totuuden ympäröivästä yhteiskunnasta, valitsevista uskonnollisista käytänteistä, jotka olivat etääntyneet siitä, minkä he ymmärsivät Jumalan tahdoksi.

Väkivallan – oli se sitten henkistä, hengellistä, fyysistä tai seksuaalista – kohteeksi ei tarvitse alistua sen takia, että kristityt velvollisuus on ”siunata”. Silloin kun teko ylittää Suomen lain rajat, on oikeus (ja velvollisuus useimmissa tapauksissa!) viedä asia poliisille.

Karmiva selitysyritys, joka on tullut vastaan väkivaltaa (erityisesti kristillisissä yhteisöissä) kokeneelle on, että kristittyjen ei tarvitse (eivätkä he saa) käydä oikeutta maallisen oikeuden edessä. Hyvänen aika! Kyllä kristityn perheen tai yhteisön arjen pitäisi kestää oikeuden tarkastelu; ei kristillisyys siirrä lain rajaa yhtään tuonnemmaksi-

Henkisen, fyysisen – tai seksuaalisen väkivallan puheeksiottamien ei ole kiroamista. Pimittäminen sen sijaan alkaa lähennellä väärän todistuksen antamista.

Kiroaminen tarkoittaa Uudessa testamentissa ´kirousten syytämistä, kiroamista´. Kiroaminen tulee sanoista, jotka tarkoittavat ´vihamielisyyttä´ ja ´toivomista, rukoilemista ja kiroamista´. Kysymys on kirjaimellisesti toisen kiroamisesta, pahan toivomisesta tai rukoilemisesta toiselle.

Olen huolissani karismaattisissa kristillisissä piireissä ilmentyvästä suuntauksesta, jossa kristityt ottavat käytännökseen kirota vastustajinaan näkemänsä toisin ajattelevat/ uskovat kristityt. Pahimmillaan näiden toisin ajattelevien/ uskovien kristittyjen vaikeudet nähdään rukousvastauksina.

Tällainen toiminta on selkeästi Raamatun sanan ja hengen vastaista. Jeesus käski siunaamaan, rukoilemaan hyvää ihmisille. Hän itse rukoili ristillä vainoojiensa puolesta. Ihmisten kiroaminen on yritys ottaa oikeus omiin käsiinsä, yritys määritellä toisen elämän kulku tavalla, joka ei kuulu ihmisen toimivaltuuksiin.

Siis mennään mieluummin eteen päin oikeasti SIUNAUKSIN!