Avartukaa

”Me puhumme teille avoimesti, korinttilaiset, sydämemme on avara, siinä on teille tilaa. Sen sijaan teidän sydämenne on ahdas. Antakaa vastalahja — puhun kuin lapsilleni — avartukaa tekin!” (2 Kor 6: 11-13)

Sanonta kuuluu: ”Ensin oli herätys, sitten siitä tuli herätysliike; lopulta jäljellä oli pelkkä liike.”

Erkki Koskenniemi kirjoittaa Gladioluksen, SLEY:n lehden, pääkirjoituksessa:

”Jokainen hengellinen perinne on parhaimmillaankin kalvakka ja rajoitettu pelkistys siitä todellisuudesta, joka loistaa vastaan Raamatusta.”

Parhainkaan yrityksemme ei tavoita Jumalan suuruutta. Yrityksemme ilmaista Hänen täyteyttään vaan jää kalpeaksi kuvaksi siitä, minkä tässä ajassa Jumalan suuruudesta vajavaisesti ymmärrämme. Tuo kalpea kuva ei suinkaan ole mitenkään ”halveksittava”; päinvastoin: Ilman tuota kuvaa, ilmaisua, jonka Jumalan armo saa aikaan ihmisissä , ei olisi kirkkoa/seurakuntaa. Jumala valitsi tuon kuvan viemään todistukseksi Hänestä maailmassa.

Koskenniemi tuo esille toisenkin haasteen:

”– Liikkeiden voima on ollut usein siinä, että ne ovat olleet yhden asian liikkeitä. Niiden kautta on kanavoitunut jokin ydinsanoma, jota virallinen kirkko ei ole tahtonut sanoa tai saanut sanotuksi. Samalla yksipuolisuus ja yksioikoisuus on ollut usein heikkous, joka ei ole välttämättä parantunut ajan myötä.”

Liikehdintä syntyy usein vastavoimana jollekin epäkohtana koetulle. Ongelma syntyy, jos korostus ikään kuin ”jää päälle” ja saa yksioikoisia tai yksipuolisia muotoja. (Liian) usein tähän liittyy myös ”suppeanäköisyys”: uskon aitous liitetään pelkästään omaan liikehdintään:

”Omat korostukset, tavat ja perinteet ovat saattaneet tulla muuriksi, joka on sulkenut tien uusilta tulijoilta.”

Paavalin sanat haastavat meidän Jumalan ”pallolaajennukseen”- että sydämemme säilyisi oikealla tavalla avarana näkemään Jumalan työ ympärillämme kristikunnassa ja saisi suostumaan siihen, että Jumala voi ja haluaa Sanansa ja kirkkonsa kautta synnyttää aitoa elämää siellä, missä se näyttää puuttuvan. Tätä elämää Hän voi synnyttää myös meidän kauttamme!

”Jeesus Kristus, Herramme. Maan päällä ollessasi sinä ilmaisit monin tavoin kirkkautesi.
Elämän arjessa meiltä hämärtyy usein se, että sinä elät ja teet työtä meissä ja muissa.
Ravistele meidät hereille Henkesi avulla ja vahvista uskoamme rakkautesi voimaan. Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset Isän ja Pyhän hengen kanssa aina ja ikuisesti.” (Kirkkokäsikirja, Päivän rukoukset, 2. sunnuntai loppiaisesta)

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

2 vastausta artikkeliin “Avartukaa

  1. Päivitysilmoitus: Kapeikko | Kuikka
  2. Päivitysilmoitus: Moninaisuus | Kuikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: