Karismaattinen kokemus

Syyskesästä -92 kotipaikkakunnallani järjestettiin ”voimakkaat” tilaisuuksien sarjat paikallisten vapaiden suuntien yhteistyönä. Minut rekrytoitiin työhön. Sille ”reissulle” jäin 15 vuodeksi.

En moiti ns. vapaita suuntia yleisellä tasolla. Minulla on hyviä kokemuksia useasta eri seurakunnasta, jossa asiat olivat suurin piirtein mallillaan. Sen sijaan 12 vuotta yhteisössä, joka meni pidemmälle ja pidemmälle ahtaudessaan ja kipeydessään, oli rikastava – ja monin paikoin kipeäkin – kokemus.

Tutkiessani ahdistavista yhteisöistä eronneiden kokemuksia ymmärsin, että monet taannoisessa yhteisössä näkemäni piirteet ovat tuiki tavallisia ahtaissa yhteisöissä: Kontrollointi (yhteisö määrää koko elämästä), syyllistäminen, ehdoton totteleminen (silloinkin, kun yhteisön suunta on väärä).

Yhteisöstä irtaantuminen on haastavaa, koska sen ote yksilöön on niin voimakas: Yksilön ainoa elämä (esimerkiksi opillinen tukiranka, ystävät) ovat olleet yhteisössä. Irtaantuminen on rohkea teko – ja siihen yksilöllä on rohkeutta vasta, kun yhteisö tekee hänelle äärimmäisen loukkaavia tekoja ja/tai hän on sisäisesti riittävän vahva irtaantuakseen.

Blogini monet kirjoitukset peilaavat näitä kokemuksia.

Julkaissut Pauliina Kuikka

pastori, valokuvaaja, sisällöntuottaja - pastor, photographer, content manager

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: