Nuorempana harrastin suunnistusta. Eräänä keväänä halusin kokeilla taitojani mahdollisimman aikaisin keväällä. Törmäsin metsässä lumikinoksen rippeisiin, jotka täytyi kiertää. Lopulta olin karttoineni ja kompasseineni pahasti eksyksissä. Ehdin kotiin juuri ja juuri ennen pimeän tuloa – ja ennen kuin vanhempani hälyttivät viranomaiset minua etsimään.

Opillisessa poikkeamassa käy samalla tavalla. Hairahtumisen riskiä lisää se, että tämän päivän hengellisessä kentässä, että arvioijaa saatetaan kutsua ”rakkikoiraksi” ja syytetään häntä ”koskemisesta Jumalan voideltuun” ja Pyhän Hengen rajoittamisesta.

Suunnistaessa tai merenkulussa pieni astepoikkeama kasvaa samassa suhteessa kuin matkaa taitetaan määränpäätä kohti: Aluksi poikkeama on mitätön. Virhe kurssissa voi olla millimetrin luokkaa. Kun mennään tarpeeksi kauas lähtöpisteestä, heitto on todella suuri.

Pahimmillaan Raamattu väännetään rusetille, juuri sellaiseksi kuin toivotaan. Salakavalaa, että mittavirhe on aluksi mitätön; sitä ei huomaa, jos ei ole tarkkana.